Sportvissers zetten paairijpe snoeken uit in kraamkamers

Sportvissers zetten paairijpe snoeken uit in kraamkamers

SVBD - Dominique

Vrijwilligers van de hengelsportverenigingen SVBD en GHV ’t Groene Hart gooiden afgelopen weekend hun hengels uit om paairijpe snoeken te vangen. Zij konden een aantal flinke knapen overzetten naar de graslanden die wij voor deze rovers onder water hebben laten lopen. Dat doen wij om in ons gebied een evenwichtige visstand te stimuleren: goed voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit!

De snoek is een roofvis. Roofvissen zijn nodig om de visstand in balans te houden. In ons gebied helpen wij de snoek een handje door het inrichten van vispaaiplaatsen: plekken waar wij de ideale omstandigheden creëren voor de voortplanting en voor het opgroeien van de jonkies.

Snoeken planten zich in het algemeen voort op plekken waar ze geboren zijn. Ze zoeken plekken op waar het water lager staat en daardoor net iets warmer is. Tussen de waterplanten zetten de snoeken hun eitjes af en in het voorjaar worden dan de jonkies geboren. Vorige week lieten wij voor de snoek graslanden in het Akkerdijkse Bos in Delft en langs het Oranjekanaal in Hoek van Holland onder water lopen. Dit weekend zijn daar de eerste snoeken in uitgezet.

De hengelsporters van SVBD vingen zaterdag in de omgeving van Delft zes snoeken. Voor het paai- en opgroeigebied in Hoek van Holland vingen hengelsporters van GHV ’t Groene Hart zondagochtend er vijf. Dat is een mooi begin: ook komend weekend worden er nog snoeken gevangen en overgezet.

Hoogheemraad Marcel Belt: “Wij werken goed samen met de hengelsportverenigingen. Met hun kennis en inzet zijn zij een belangrijke partner waar het gaat om schoon, gezond levend water in ons gebied. Zo werken wij samen voor de snoek, de aal, de karper en bijvoorbeeld bij de gruttoplas in het Kraaiennest. Ook kijken wij samen hoe wij vislood kunnen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.“

Na het paaiseizoen kijken wij via een steekproef hoe groot de jonge snoekjes zijn. Als de jongen circa acht centimeter groot zijn, dan is het tijd om ze samen met hun ouders uit te zetten naar de naastgelegen vaarten en kanalen. Na drie tot vier jaar zijn ze paairijp en gaan ze zelf weer jonge snoeken voortbrengen.

 

Video van Ernst OnderWaterWereld - vispaaiplaatsen

https://www.youtube.com/watch?v=_Y7fifXsQqY

 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland