Schapen en geiten vallen in de prijzen

Schapen en geiten vallen in de prijzen

Afgelopen vrijdag kregen wij het bericht dat de schapen en geiten die bij Kijkduin onze duinen veilig en gezond houden, zijn onderscheiden met de ‘Pro Flora et Securitate’ onderscheiding. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan geslaagde voorbeelden van waterkeringen waarbij ook kansen voor biodiversiteitsherstel worden meegenomen.

Dijken, kades en duinen beschermen Nederland tegen het water. Dat is belangrijk want een groot deel van ons land ligt onder het niveau van de zeespiegel. Delfland zorgt onder meer voor veilige en gezonde duinen tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Bij Kijkduin hebben we daarbij hulp van 14 schapen en 14 geiten. De geiten zijn afkomstig van Duinboerderij Willemshoeve, een zorgboerderij in Monster, de schapen van Grazend Populair. De bewoners van de zorginstelling ’s Heeren Loo zorgen voor de dieren en zijn hulpherders.

De dieren zelf hebben de taken ook goed verdeeld. De geiten vreten de woekerende duindoorns, duizendknoop en onkruid weg. De schapen komen erachteraan om het gras af te grazen. De afwisseling van kale en begroeide plekken die zo ontstaat maakt dat veel dierensoorten zich thuis voelen in onze duinen. Door het natuurlijk beheren van het duinlandschap krijgt de wind de ruimte om duinzand te verplaatsen zodat de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel.

De ‘Pro Flora et Securitate’ onderscheiding is een fijne opsteker. Welverdiend voor de dieren én hun hoeders! Samen dragen zij bij aan de waterveiligheid én de biodiversiteit in ons gebied. In de zomer organiseren wij voor alle betrokkenen een mooi officieel en feestelijk moment om de onderscheiding te vieren.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland