Samen meten bij Plas Prinsenbos in Naaldwijk

Samen meten bij Plas Prinsenbos in Naaldwijk

Onder toeziend oog van omwonenden, glastuinbouwondernemers en bestuurders van gemeente, LTO Glaskracht en Delfland is zaterdag de waterkwaliteit in de zwemplas in Plas Prinsenbos gemeten door kinderen. En die kwaliteit was goed.

Dat is fijn, want het is niet makkelijk om de zwemwaterkwaliteit hier goed te houden. De plas is onder meer gevoelig voor blauwalg. Daarom hebben Delfland en de gemeente Westland in het verleden fors geïnvesteerd in een betere doorstroming en een herinrichting van de plas. Maar er is meer nodig.

Meten met tuinders

De zwemplas is omringd door kassen: uit de glastuinbouw lopen nog steeds voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water. Om de waterkwaliteit structureel te verbeteren, moet daar verandering in komen.

Delfland initieerde daarom met een unieke pilot, waarbij glastuinbouwondernemers zelf de waterkwaliteit rondom hun bedrijf gaan meten. Acacia Water gaf zaterdag een demonstratie hoe dat in zijn werk gaat.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Tuinders kunnen zo zien of en zo ja waar nog lekstromen zitten en daarop actie ondernemen. Als zij de meetgegevens met ons willen delen, krijgen wij bovendien een veel completer en een gedeeld beeld van de waterkwaliteit in het gebied. Samen meten=samen weten=samen handelen noemen wij dat.”

Om de gebruikers van de plas en de omgeving bewust te maken van het feit dat iedereen het zijne moet doen, is hierover een informatiebord geplaatst. Want, ook ganzenpoep, lokvoer van vissers en hondenpoep bijdragen aan het ontstaan van blauwalg en bacteriën. Ter Woorst: “In de plas zwemmen en spelen heel veel kinderen. En volgens mij vindt iedereen het belangrijk dat die dat kunnen doen in gezond water.”

Ga jij zwemmen? Kijk dan eerst even op www.zwemwater.nl voor de laatste informatie over de zwemwaterkwaliteit in ons gebied.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland