Rotterdams Water- en Klimaatdebat voor jongeren

Rotterdams Water- en Klimaatdebat voor jongeren

Tijdens het Rotterdams Water- en Klimaatdebat op 1 februari gaan 60 leerlingen van zes scholen uit Rotterdam en omgeving de strijd met elkaar aan. Het doel van het debat is om jongeren na te laten denken over het (duurzaam) gebruik van water nu en in de toekomst. Maar ook om hen inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast en klimaatverandering tegen te gaan.

Stellingen

De debatteams van leerlingen gaan met elkaar in debat over stellingen als: ‘Wateroverlast door hevige regen is onvermijdelijk’, ‘De Coolsingel in Rotterdam moet weer een echte singel worden’ en ‘Waterschapsverkiezingen moeten worden afgeschaft’.

Deelnemers

Aan het debat doen 60 scholieren van de volgende zes scholen mee: Emmaüs College, Laurens Lyceum en Wartburg College Guido de Brès uit Rotterdam, Dalton Lyceum uit Barendrecht, Johan de Wittgymnasium uit Dordrecht en Lentiz Reviuslyceum uit Maassluis. Na voorrondes zullen de twee beste teams het in het finaledebat tegen elkaar opnemen onder leiding van Nick Schoemaker van het Nederlands Debatinstituut. Een jury met wethouder en dijkgraven kiest de winnaar.

Jeugdbestuurders

Silee, Jiska en Judith, alle drie jeugdbestuurder, helpen de waterschappen om met aansprekende activiteiten jongeren beter te bereiken. Jongeren in Nederland hebben geen watersnood of dreiging meegemaakt. Zij beseffen vaak onvoldoende dat zij veilig kunnen wonen, uitgaan en naar school gaan door het werk van de waterschappen.

Jeugddijkgraaf van Delfland Jiska Taal: ‘Het is belangrijk dat jongeren meedoen aan dit debat om zo op een leuke manier kennis te maken met het werk van de waterschappen. Het was vorig jaar leuk om te zien dat de teams zo serieus met de onderwerpen bezig zijn. We hebben allemaal te maken met klimaatverandering, dus goed dat er op deze manier aandacht voor is. Ik hoop dat het net zo’n succes wordt als vorig jaar.’

Het Rotterdams Water- en Klimaatdebat is een initiatief van de gemeente Rotterdam, Waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland.

Het debat vindt plaats op vrijdagmiddag 1 februari in Pompgebouw de Esch, Rijnwaterstraat 11, in Rotterdam.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland