Proeven bij het Schiegemaal voor voldoende zoet water

Proeven bij het Schiegemaal voor voldoende zoet water

Schiegemaal

Dat Delfland regenwater afvoert, dat is algemeen bekend. Dat wij ook water binnenlaten om de waterpeilen en de kwaliteit van het water op niveau te houden, dat weten veel minder mensen. Toch is dat heel belangrijk: mens en natuur kunnen niet zonder zoet water.

In warme, drogere periodes pompen wij water uit het Brielse Meer - op dit moment zo’n 72 m3/min. Sinds enige maanden hebben wij ook een inlaatpunt bij het Schiegemaal in Schiedam. Daar kan op specifieke tijden zoetwater worden aangevoerd uit de Nieuwe Maas. Tijdens droge perioden is de Nieuwe Maas weliswaar vaak te zout, maar er zijn ook momenten dat wij in ons gebied water nodig hebben en de Nieuwe Maas wel zoet genoeg is.

Het grote voordeel van water inlaten bij het Schiegemaal is dat dat onder vrij verval kan, terwijl wij voor water uit het Brielse Meer ons gemaal Winsemius gebruiken. En dat kost energie. Door deze nieuwe inlaat benutten wij de natuurlijke situatie optimaal en besparen we energie!

Gisteren deden wij een aantal proeven met de inlaat. Wij wilden onder meer meten hoeveel water er binnenkomt bij verschillende schuif- en waterstanden, en zien hoe het water zich verspreidt. Daarnaast wilden wij onderzoeken waar wij het beste het zoutgehalte kunnen meten.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Door de veranderingen in het klimaat regent het niet alleen soms heel hard, maar komen er ook vaker langere periodes van droogte voor. Voldoende zoet water wordt dus zelfs in Nederland minder vanzelfsprekend. Ook door verzilting”. 

Daarom zijn we blij als bijvoorbeeld tuinders het water in hun kassen recirculeren en mensen regenwater opslaan in een regenton voor gebruik in droge tijden. Wij kijken samen met onze partners hoe wij water langer kunnen vasthouden en hergebruiken en onderzoeken wij hoe schoongemaakt afvalwater dat we nu nog op zee lozen, geschikt kunnen maken als bron van zoet water. ”

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland