Primeur: eerste klimaatbestendige tramhalte in Delft

Primeur: eerste klimaatbestendige tramhalte in Delft

De gemeente Delft heeft een primeur met de eerste klimaatbestendige tramhalte, direct tegenover station Delft CS. De tramhalte is met instemming van de regionale vervoersautoriteit en HTM zo gebouwd, dat op het dak water opgevangen kan worden. Het water wordt vervolgens langs dubbelwandige glasplaten langzaam afgevoerd in plantenbakken.

Op dinsdag 3 april openden dijkgraaf Michiel van Haersma Buma en wethouder Stephan Brandligt deze speciale tramhalte. De halte staat symbool voor de noodzaak van een andere manier van inrichten van de openbare ruimte. Met deze speciale tramhalte wil het hoogheemraadschap van Delfland ideeën hiervoor onder de aandacht brengen van politieke partijen, die nu besprekingen voeren over de plannen van gemeenten voor de komende jaren.

Ingrijpend veranderen

Het gaat nu nog om een voorbeeld van hoe mooi je water kunt gebruiken in de openbare ruimte, waarmee water ook weer een zichtbare plek krijgt. In de nabije toekomst gaan we meer van dit soort oplossingen zien, als het aan hoogheemraadschap van Delfland ligt. De openbare ruimte gaat in de komende decennia namelijk ingrijpend veranderen. Dijkgraaf Michiel van Haersma Buma: “Daar zijn gemeenten, waterschappen en provincies het over eens. Zij hebben zich dan ook verbonden aan de ambitie om vanaf 2020 klimaat adaptief te handelen, zodat in 2050 het stedelijk gebied in Nederland klimaatbestendig, water- en hitte robuust ingericht is en beheerd wordt. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van waterdoorlaatbare bestrating, meer groen en groenblauwe schoolpleinen. Met de klimaatbestendige tramhalte denkt Delfland dus al een stapje verder.”

Idee

Het idee voor de klimaatbestendige tramhalte is ontstaan tijdens de Sustainable Business Challenge, waaraan Delfland afgelopen najaar meedeed. Jonge talenten – studenten en pas afgestudeerden - wonnen deze wedstrijd met het idee voor een duurzaam bushokje.

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland