Opnieuw Delflandse stimulans voor klimaatbestendige maatregelen

Opnieuw Delflandse stimulans voor klimaatbestendige maatregelen

De ruimte voor het opvangen en tijdelijk vasthouden van regenwater is schaars. Zeker in dichtbebouwde gebieden. Delfland betaalt daarom mee wanneer bedrijven of burgers maatregelen nemen om regenwater vast te houden, waardoor de overlast van water afneemt. Voor 2018 is een bedrag beschikbaar van 300.000 euro.

In 2018 groter budget voor klimaatbestendige maatregelen

Een groene tuin waarin het water goed weg kan lopen of juist wordt vastgehouden, een regenton in de tuin, een groen of waterbergend dak op uw bedrijfspand of thuis op uw schuur of een groenblauw schoolplein. Een greep uit de mogelijkheden waarmee bedrijven en particulieren hun omgeving klimaatbestendiger kunnen maken.

Met het verhoogde budget draagt Delfland in 2018 graag bij aan nieuwe initiatieven. Hoogheemraad Marcel Houtzager is tevreden met de bereikte resultaten tot nu toe en hoopt dat ook dit jaar het budget weer volledig wordt benut. “Het effect is nog groter wanneer buren gezamenlijk initiatieven ontplooien. Wanneer de gemeente dan ook nog de openbare ruimte klimaatbestendig (her-)inricht, ontstaan er complete ‘klimaatstraten’. Het zou mooi zijn wanneer de komende jaren dergelijke projecten worden gerealiseerd.”

Klimaatbestendige tuin niet zoveel duurder dan standaard tuin

In 2017 heeft Delfland bijgedragen aan 52 maatregelen. Zo legden Peter en Setsuyo uit Pijnacker-Nootdorp een prachtige tuin aan met veel groen en waterbergende maatregelen. Het groene dak op de schuur, de vijver en de wadi in de tuin houden regenwater vast en met het water uit de regenton geven ze hun planten water. Het blijkt helemaal niet zoveel duurder dan een gewone standaard tuin, zeker met de stimuleringsregeling.

Rederij W. van der Zwan en zn realiseerde een groen sedumdak van 775 m2 wat bijna 20.000 liter regenwater vast kan houden. Hiermee wordt het riool ontlast bij hevige regenval waardoor de kans op wateroverlast verkleint. Daarnaast heeft het groene dak een hoge isolatiewaarde, wat voor een lager energieverbruik zorgt. Bovendien vergt het minder onderhoud dan een gewoon dak en gaat het langer mee. Een bijkomend voordeel is bovendien dat het sedumdak de buren een veel prettiger uitzicht biedt!

Wateroverlast na hevige regenval neemt af

Twaalf schoolpleinen werden het afgelopen jaar omgetoverd tot groenblauw schoolplein. De wateroverlast nam hier af na hevige regenval. Bovendien is buitenspelen op zo'n parkachtig schoolplein leuker, spannender en educatiever voor kinderen dan op een tegelplein. Er valt veel meer te ontdekken en te doen. Buiten in het groen spelen betekent meer beweging, meer frisse lucht en meer schaduw in hete zomers. Daarnaast verfraait het schoolterrein dankzij aantrekkelijk groen, natuurlijke materialen en mooie waterelementen.

Misschien komt u ook in aanmerking voor een bijdrage wanneer u uw buurt, gebouw of perceel klimaatbestendiger wilt maken, Delfland helpt u graag op weg. Meer informatie vindt u hier: https://www.hhdelfland.nl/subsidie.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland