Onderzoek palingstand in Delfland

Onderzoek palingstand in Delfland

Door onze gemalen aan de buitenkant van het gebied aan te passen, hebben wij ervoor gezorgd dat ons gebied weer toegankelijk is voor de glasaal die het zoete water nodig heeft om op te groeien tot volwassen paling. Maar, hoe doet die vis het vervolgens in ons zoete water? De komende zes weken doen wij onderzoek naar de palingstand in Delfland. Met de gegevens uit dit onderzoek krijgen we inzicht in de stand, groei en trek van de paling.

Het onderzoek start vrijdag 17 april met het plaatsen van 20 fuiken in vijf verschillende wateren. De lokale beroepsvisser vaart met een bootje door het gebied om de fuiken uit te zetten. Om de drie dagen controleert hij samen met een medewerker van Delfland de fuiken op paling. Van de gevangen paling wordt de lengte gemeten en ook bijvangsten aan andere vis worden geregistreerd. Met een scanner controleren we of de paling voorzien is van een chip. Deze chips zijn in 2017 en 2018 ten behoeve van dit onderzoek geplaatst bij ruim 1000 palingen.

Met de gegevens die we zo verzamelen van 2017 tot en met 2022 monitoren we hoe snel de paling groeit, waar hij naartoe gaat en maken we schattingen van de palingstand in Delfland. Het onderzoek laat zien of de maatregelen die wij hebben genomen voor de intrek van glasaaltjes vanuit zee en andere waterkwaliteitsmaatregelen ook bijdragen aan een betere palingstand.

Het onderzoek wordt zo diervriendelijk mogelijk uitgevoerd. De palingen worden licht verdoofd zodat ze weinig stress ervaren van het meten en scannen. Na het onderzoek laten wij ze even bijkomen voor we ze weer loslaten op de plek waar ze gevangen zijn.

De paling staat op de rode lijst van IUCN als ernstig bedreigd. Door de paling te helpen, werken wij aan een gezonde visstand en biodiversiteitsherstel in ons gebied.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland