Ondergrondse waterbuffer in Spangen Rotterdam

Ondergrondse waterbuffer in Spangen Rotterdam

Stadswijken zoals Spangen in Rotterdam, krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast door hevige regenbuien en watertekorten door langere periode van droogte. Bij het Spartaplein wordt het regenwater voortaan opgevangen en diep in de ondergrond gepompt. Het water in deze ondergrondse waterbuffer gebruikt Sparta om de grasmat in het voetbalstadion te besproeien. Bovenop de wateropvang komt een Cruyff Court, waar de jeugd kan voetballen.

Minder wateroverlast

Het is zonde om het regenwater bij hevige buien via het riool af te voeren. Het riool is dan al overvol, en het regenwater mengt met het afvalwater om vervolgens schoon gemaakt te worden bij de zuiveringsinstallatie. Daarom vangen we het regenwater bij het Spartaplein voortaan op. De kans op wateroverlast in de wijk neemt hierdoor af. Sparta gebruikt het gefilterde water in plaats van drinkwater voor het besproeien van de grasmat in het stadion.

Schoon regenwater op voorraad

De installatie komt direct ten westen van Westervolkshuis. Dit gebied en het hele parkeerterrein van ongeveer 6.500 m2 rondom Sparta wordt aangesloten op de berging. De installatie bestaat uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer 1.000 m3 en een diepe bron in de bodem. Voor de opslag in de bodem passeert het water een bak met filterende beplanting. Het schone regenwater wordt later teruggewonnen uit de bodem voor het beregenen van het grasveld en de beplanting.

Deze innovatieve oplossing, die uit de glastuinbouw komt, is in stedelijk gebied uniek voor Nederland. Zo werken gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Delfland samen met Sparta, Evides Waterbedrijf en de Betrokken Spartaan aan droge voeten voor de wijk en duurzaam hergebruik van regenwater.

Kijk voor meer informatie bij Urban Waterbuffer of de gemeente Rotterdam

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland