Nieuwe medewerkers in Kijkduin: Geiten en schapen

Nieuwe medewerkers in Kijkduin: Geiten en schapen

Sinds kort heb je in Kijkduin grote kans om een kudde geiten en schapen te zien. Deze nieuwe medewerkers beheren het duinlandschap op een hele natuurlijke en dynamische manier. De geiten en schapen eten precies de juiste woekerende planten weg waardoor de wind de ruimte krijgt om duinzand te verplaatsen. Zo groeien de duinen mee met de stijgende zeespiegel. De dieren worden begeleid door hulpherders van zorginstelling s’ Heeren Loo. Zo gaan natuur, dagbesteding én waterveiligheid hier hand-in-hand.

De geiten zijn afkomstig van Duinboerderij Willemshoeve, een zorgboerderij in Monster. De schaapkuddes van Grazend Populair bestaan uit Drentse en Schoonebeeker Heideschapen.

Trots op de duinen                                                                

Delfland is trots op de duinen, die onderdeel zijn van Nationaal Park Hollandse Duinen. De duinen dienen niet alleen als bescherming tegen de zee. Ze zijn ook van grote waarde voor de variatie aan planten en dieren in het landschap.

Onderhoud en beheer

Het onderhoud en beheer van het duinlandschap wordt dan ook uitbesteed aan experts: schapen en geiten. En die hebben een mooie taakverdeling. Zo eten de geiten de woekerende duindoorns, duizendknoop en onkruid weg. De schapen komen erachteraan om het gras te eten. De afwisseling van kale en begroeide plekken maakt dat veel dierensoorten zich er thuis voelen. Bovendien zijn deze grazers ook nog eens goedkoper.

Waterveiligheid                                                  

Door het natuurlijk beheren van het duinlandschap krijgt de wind de ruimte om duinzand te verplaatsen zodat de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Zo kan de waterveiligheid op een dynamische manier gewaarborgd worden.

Dagbesteding                                                                                                                               

De hulpherders zijn bewoners van de zorginstelling ’s Heeren Loo die vanuit de boerderij als dagbesteding voor de dieren zorgen. Zij hebben mede namens de schapen en geiten een belangrijk verzoek: Houd honden aan de lijn en voer de dieren niet bij!

Betrouwbare werknemers                                                                                                      

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft al goede ervaringen met het inzetten van geiten en schapen in het duingebied. 's-Gravenzande was de voorloper. Vanwege het succes daar is besloten de samenwerking uit te breiden. De geiten en schapen grazen voor onbepaalde tijd in Kijkduin.

Bekijk het filmpje van OmroepWest

Geiten en schapen Kijkduin

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland