Nieuw poldergemaal Korftlaan in Delft

Nieuw poldergemaal Korftlaan in Delft

Donderdagmiddag opende hoogheemraad Antoinette Jans het nieuwe poldergemaal aan de Korftlaan in Delft. De capaciteit van het oude gemaal was onvoldoende en moest vervangen worden. Het nieuwe (grotendeels) ondergrondse gemaal zorgt ervoor dat het teveel aan water wordt afgevoerd. Zo beschermen we de Bieslandse Bovenpolder en de Polder van Biesland tegen wateroverlast.

Het nieuwe gemaal is geplaatst tussen de oude afgeknotte molen en het gebouw van de postduivenvereniging aan de Korftlaan. Hoogheemraad Antoinette Jans opende vanmiddag het nieuwe poldergemaal: ‘Er is gekozen voor een zo veel mogelijk ondergronds gemaal op de bestaande plek. Na onderzoek bleek dat de huidige locatie de beste plek was om het nieuwe gemaal te plaatsen. Daarmee is het gemaal optimaal ingepast in de krappe omgeving. Van oudsher werd het overtollig water op deze plek al afgevoerd door de Bieslandse molen, waarvan het onderste deel nog zichtbaar is. Deze oude afgeknotte molen is nu in gebruik als woonhuis.’

Verdubbeling capaciteit
Het poldergemaal bemaalt de Bieslandse Bovenpolder en watert af op de boezem richting de Schie. Het oude gemaal was in de jaren tachtig gebouwd in opdracht van de gemeente Delft en is deze eeuw tijdens de zogenaamde herpoldering overgedragen aan Delfland. De capaciteit van het oude gemaal was onvoldoende en het gemaal voldeed niet meer aan de bedieningseisen.  Met het nieuwe gemaal is het achterliggende gebied beter beschermd tegen wateroverlast en kan het de toekomstige klimaatontwikkeling aan. De afvoercapaciteit is bijna verdubbeld van 22 naar 37 kubieke meter per minuut. Dat is 37.000 liter per minuut.

Meer nieuwe gemalen
Met gemalen zorgt Delfland ervoor dat het water in sloten en vaarten op het juiste peil blijft. Op verschillende plekken in ons gebied worden nieuwe gemalen gebouwd. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuw gemaal in de Klaas Engelbrechtspolder in de gemeente Midden-Delfland, die dit jaar klaar moet zijn. Bij dit poldergemaal worden ook een vismigratievoorziening en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook worden er in de Dorppolder en de Oud- en Nieuw Wateringveldsche polder in de gemeente Westland 2 nieuwe gemalen gebouwd. Deze worden binnenkort aanbesteed en moeten in 2020 klaar zijn. Zo houden grote gebieden in Delfland ook in de toekomst droge voeten.

We mogen weer stemmen voor het water
De waterschapsverkiezingen komen eraan, we mogen op woensdag 20 maart onze stem uitbrengen. De manier waarop we omgaan met water heeft te maken met de natuur, het klimaat, recreatie, veiligheid en innovatie.  Laat je horen over wateronderwerpen in jouw omgeving. Geef je stem tijdens de waterschapsverkiezingen op 20 maart.

Meer weten? Ga nu naar de pagina:

 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland