Niet-alledaagse oplossing voor dagelijkse waterveiligheid

Niet-alledaagse oplossing voor dagelijkse waterveiligheid

Voor het herstellen van de stabiliteit van de Kluiskade in Maasland is gekozen voor een niet-alledaagse oplossing. In plaats van de kade te verstevigen en op te hogen, brengt het Hoogheemraadschap van Delfland hier een vervangende waterkering aan met een speciale techniek.

Hoogheemraad Marcel Houtzager van Delfland en wethouder Hans Horlings van gemeente Midden-Delfland brachten 27 augustus samen met bewoners een bezoek op locatie.

De Kluiskade voldoet tussen de nummers 17 en 22 niet aan de normen voor hoogte en stabiliteit. Om te zorgen dat de kade veilig is en de bewoners van Maasland droge voeten houden, wordt in de dijk een stalen damwand geplaatst. De damwand is nodig omdat er geen ruimte is om de kade met grond te verstevigen en op te hogen. Een machine drukt de damwand zonder trillingen in de dijk. Dit om schade tijdens de werkzaamheden aan de oude woningen langs de Kluiskade te voorkomen. De werking van deze zogenaamde silent piler-techniek werd tijdens het bezoek gedemonstreerd aan de beide bestuurders en aanwezige bewoners. De bewoners zitten eerste rang tijdens de werkzaamheden en volgen alles met veel belangstelling. "Het is net een film. Heel interessant.", vertelt een van hen.

In de Gaag liggen pontons waarop een grote kraan staat die de stalen planken aan de silent piler aangeeft. Deze damwand verdwijnt uiteindelijk helemaal in de kade. Het enige wat zichtbaar blijft, is een klein heuveltje naast het fietspad. Dit heuveltje is nodig om de kade op te kunnen hogen zonder het fietspad te moeten vernieuwen. De aanpak van dit project is tot stand gekomen in samenspraak met Delfland, de gemeente en de bewoners.

Vanaf nr. 22 tot aan de Burgemeester Groot Enzerinksingel is de kade eveneens te laag, maar wel voldoende stabiel. Daar laat Delfland de kade ophogen met grond. In de kade zit een inlaat die water vanuit de boezem (de Gaag) de polder inlaat. Deze inlaat is aan het einde van zijn levensduur en wordt gelijk vervangen. De oever naast de damwand is afgekalfd en wordt ook weer netjes gemaakt.

Hinder omgeving

De bewoners van de Kluiskade zijn door Delfland en aannemingsbedrijf Gebr. Schouls van tevoren geïnformeerd over het werk en ondervinden minimale hinder hiervan. Voor de veiligheid van zowel weggebruikers als bouwplaats medewerkers is de Kluiskade tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. De bewoners kunnen hun huizen wel bereiken. Voor fietsers en voetgangers is een omleiding aangegeven via de Kerkweg. De verwachting is dat eind oktober alle damwanden zijn geplaatst en eind dit jaar alle werkzaamheden zijn afgerond.

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland