Mooi weer! Waar kun je lekker zwemmen?

Mooi weer! Waar kun je lekker zwemmen?

Tot 3 juli blijft het volgens de weersdiensten zonnig en droog. Voor wie verkoeling zoekt in natuurwater controleren wij op 16 zwemlocaties de waterkwaliteit. Want zwemmen doe je voor je plezier.

Water in een zwembad wordt schoongehouden. Water in sloten, plassen en riviertjes natuurlijk niet. Daarom is het beter om niet zomaar in natuurwater te duiken, maar dat alleen te doen op aangewezen locaties. Elk jaar wijst de provincie officiële zwemwaterlocaties aan. Daar is een beheerder actief die let op de veiligheid en hygiëne en meten de waterschappen de waterkwaliteit. In ons gebied liggen 16 van zulke officiële zwemwaterlocaties.

Tussen 1 mei en 1 oktober nemen wij daar elke twee weken watermonsters die wij onderzoeken op onder meer blauwalg en bacteriën. Die houden namelijk ook van warm weer en daar kun je best ziek van worden.

Onze bevindingen sturen we door naar de Omgevingsdienst van de provincie. Die besluit of het veilig genoeg is om te zwemmen. Als dat niet zo is, geven zij een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Is dat voor uw favoriete zwemplas? Ga daar dan niet zwemmen. Het advies is tijdelijk en wordt weer opgeheven zodra de waterkwaliteit dat toelaat.

Samenwerken aan goed zwemwater

Elke locatie kent zo zijn eigen uitdagingen. Met de beheerders bekijken wij wat wij samen kunnen doen om de aanwas van blauwalg, groenalg en bacteriën terug te dringen en de zwemzomer zo lang mogelijk te laten duren.

Jij kunt ook een handje helpen: naast warmte hebben algen en bacteriën voedingsstoffen nodig. Op brood, poep en bijvoorbeeld lokvoer voor vissen gedijen ze uitstekend. Dus, gooi geen eten in het water, laat je hond niet bij de waterkant poepen en maak zelf altijd gebruik van de wc’s.

Een tip voor jezelf: als je uit het natuurwater komt, spoel je dan altijd goed af met schoon water.

Meer informatie

Kijk voor je gaat zwemmen op www.zwemwater.nl, de borden bij de zwemplassen of de zwemwater app. Deze app geeft u informatie over 800 zwemplekken. Je weet dan ook hoe je er komt, waar je kunt parkeren en welke horeca er is.

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland