Maatregelen Zuidvliet in Maassluis

Maatregelen Zuidvliet in Maassluis

Nog levende vissen worden overgezet naar schoon water

Delfland treft maatregelen bij de Zuidvliet in Maassluis maatregelen naar aanleiding van dode en naar lucht happende vissen.

Update 10 oktober, 19:30 uur

Noodpompen voor doorspoelen Zuidvliet en Noordvliet

Woensdagochtend worden bij de Wateringse Sluis in Maassluis twee noodpompen geplaatst. Samen goed voor een capaciteit van 40 kuub per minuut. Met deze maatregel kunnen wij water vanuit Midden-Delfland naar Maassluis sturen en afvoeren op de Nieuwe Waterweg. Hiermee spoelen wij het water in de Zuidvliet en Noordvliet door.

Update 9 oktober, 20.30 uur

De pompen die langs de Zuidvliet in de binnenstad van Maassluis staan, blijven vanavond tot 22.00 uur doorpompen. Het zuurstofgehalte van het water in de Zuidvliet is nog altijd laag; pompen zorgt ervoor dat de vissen meer 'lucht' krijgen. Dinsdagochtend om 7.00 uur, zo is de verwachting, worden de pompen weer aangezet.

Het kan zijn dat omwonenden geluidsoverlast ervaren, wij vragen hiervoor begrip.Samen met de gemeente verrichten we nog onderzoek naar het lage zuurstofgehalte. De vissen kregen hier vanochtend opeens last van. Grote(re) vissen zijn daarom vandaag overgezet naar de Noordvliet, daar zit genoeg zuurstof in het water.

Update 9 oktober, 16.15 uur:

We doen onderzoek naar de oorzaak van het lage zuurstofgehalte in het water. De resultaten hiervan nemen enige tijd in beslag. Dit onderzoek doen we door metingen naar de samenstelling van het water en de vervuiling. Dit gebeurt op verschillende locaties. Het zuurstofgehalte meten we ter plekke. Daarnaast sturen we de monsters naar het laboratorium om naar de chemische samenstelling van het water te kijken. Op die manier hopen we te kunnen herleiden wat de bron van de vervuiling is. Omdat er verschillende mogelijkheden zijn die voor een tekort aan zuurstof in het water kunnen zorgen, duurt het enige tijd voordat we resultaten hebben.

We raden mensen aan het water niet aan te raken. Dit is een voorzorgsmaatregel, omdat we nog niet precies weten welke vervuiling in het water zit. Ziet u nog dode vissen, meld deze bij ons (015-2608108). Raak de vissen zelf niet aan. 

Eerder op de dag zijn pompen geplaatst om zuurstof aan het water toe te voegen. Op de nog levende vissen had dit direct positief effect. 

Bericht 9 oktober, 11.00 uur

In het water in de Zuidvliet ter hoogte van de Doctor Kuyperkade in Maassluis zijn vanmorgen honderden dode en naar lucht happende vissen aangetroffen.

De gemeente Maassluis en Delfland zijn bezig de nog levende vissen over te zetten naar de Noordvliet. Dode vissen worden opgeruimd.

Uit metingen naar de waterkwaliteit blijkt dat het zuurstofgehalte te laag is. Onderzoek moet uitwijzen wat hiervan de oorzaak is.  

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland