Lekker zwemmen in natuurwater: seizoen officieel geopend


Lekker zwemmen in natuurwater: seizoen officieel geopend


Het is nog wel een beetje fris buiten, desalniettemin is op 1 mei het buitenzwemseizoen officieel geopend. Bij de grote plas Delftse Hout plaatste hoogheemraad Ingrid ter Woorst de eerste planten in de nieuw aangelegde oevers om dit te vieren.

In het gebied van Delfland kan op zestien plekken worden gezwommen in natuurwater dat door Delfland wordt gecontroleerd op bacteriën en algengroei. Want, zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar het blijft natuur en je wilt natuurlijk wel zeker weten dat de waterkwaliteit goed is.

Werken aan water 

De afgelopen jaren hebben wij op meerdere plekken gewerkt aan het verbeteren van de zwemwaterkwaliteit. Zo is in Rijswijk de zwemplas in het Wilhelminapark “gereset”: de vissen zijn verhuisd, daarna hebben wij de plas helemaal drooggelegd en de bodem afgeplagd en daarna heeft de plas zich weer gevuld. In de Dobbeplas in Pijnacker-Nootdorp hebben wij het zwemdeel afgesloten van voedselrijk water en natuurvriendelijke oevers aangelegd. In Plas Prinsenbos in Naaldwijk hebben wij een speelgoot gemaakt waardoor steeds vers water de plas instroomt.

Deze maatregelen tegen blauwalg pakken goed uit: zelfs gedurende de warme, droge zomer van vorig jaar, kon op deze plekken vrijwel het hele seizoen lekker worden gezwommen! 

Delftse locaties

Dit najaar zijn wij samen met de gemeente Delft ook de strijd gestart tegen de blauwalg in de grote plas in Delftse Hout. Daar zijn natuurvriendelijke oevers en drijfgroen aangelegd en nieuwe open waterverbindingen en zijgeulen gemaakt. 

Pim Meijkamp is voorzitter van de ondernemersvereniging Delftse Hout: “De Delftse Hout is een prachtig recreatiegebied. Voor ons als ondernemers is de waterkwaliteit een van de belangrijkste aandachtspunten. We hebben er vertrouwen in dat alle inspanningen van het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft op termijn zullen leiden tot een goede zwemwaterkwaliteit. Dat is goed voor alle bezoekers van de Delftse Hout.”

De maatregelen zullen dit jaar nog geen verschil maken: de natuur in en om het water heeft tijd nodig om zich te herstellen en te ontwikkelen.

De waterspeeltuinen aan de Korftlaan en in Tanthof hadden vorig jaar een relatief goed jaar. Ondanks de formele kwalificatie permanent negatief zwemadvies, kon ook daar gedurende een groot deel van het zwemseizoen lekker worden gespeeld in en met het water. Voor deze - en alle andere zwemlocaties geldt: kijk voor je gaat zwemmen altijd op www.zwemwater.nl om te zien wat de actuele waterkwaliteit is.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland