Lekker zwemmen in natuurwater op 1,5 meter

Lekker zwemmen in natuurwater op 1,5 meter

Op 1 mei is het buitenzwemseizoen officieel van start gegaan. Hoewel het afwachten was hoe dat eruit zou gaan zien gedurende de coronamaatregelen, zijn wij in april gestart met het bemonsteren van het water op de zwemwaterlocaties in ons gebied. Inmiddels zijn ook de voorwaarden waaronder kan worden gerecreëerd duidelijk. Het zwemseizoen is wat ons betreft dus geopend!

Nederland kent een mooi systeem waar het gaat om zwemmen in natuurwater. De officiële zwemwaterlocaties worden aangewezen door de provincies. De waterschappen controleren de kwaliteit van het water en de beheerders van de locaties zorgen voor veiligheid, faciliteiten als wc’s en prullenbakken en hygiëne. Zo weet je op een officiële Europese zwemwaterlocatie als zwemmer waar je aan toe bent.

Hoogheemraad Marcel Belt: “Zwemmen in natuurwater is fantastisch. De zwemplassen zijn groenblauwe oases in ons dichtbebouwde gebied. Zulke plekken zijn heel belangrijk voor een prettige leefomgeving. Wij hebben de afgelopen jaren met onze partners hard gewerkt aan goed zwemwater. Met name aan het terugdringen van de overlast door blauwalg. Dat heeft mooie resultaten opgeleverd in bijvoorbeeld de Dobbeplas, Plas Prinsenbos en het Wilhelminapark.

Voor de zwemplas in Delftse Hout is dit een spannend jaar. Wij verwachten dat de maatregelen die wij daar hebben genomen binnen drie jaar resultaat hebben. Wij gaan nu het tweede jaar in. De nieuwe natuur die wij hebben aangelegd heeft zich inmiddels fantastisch ontwikkeld, dus ik hoop eigenlijk dat wij dit jaar al verbetering gaan zien. Het water is nu nog wat fris, maar ik hoop dat wij een prachtige zwemzomer tegemoet gaan.”

Help mee, houd het water schoon
Als recreant heb jij daar ook invloed op. Omdat vanwege de coronamaatregelen de wc’s en douches bij de zwemwaterlocaties voorlopig dicht blijven, is de kans op het overschrijden van de normen voor bacteriën groot. Ga goed voorbereid van huis en houd het water schoon.

Blauwalgen horen bij natuurwater, maar als er teveel van zijn, dan kun je er ziek van worden. Teveel blauwalg in het water treedt vaak op bij hogere temperaturen in water waarin veel voedingsstoffen zitten. Die voedingsstoffen zijn afkomstig van bladafval, uit de bodem en bijvoorbeeld uit poep van watervogels als ganzen. Maar ook wij mensen dragen eraan bij: brood in het water, lokvoer van vissers, poep van honden die het water inspoelt, poep uit volle luiers… het is allemaal mest voor de blauwalg. Dus, voer de vogels niet, doe je afval in de vuilnisbakken, ruim hondenpoep op en gebruik geen lokvoer. Zo zorgen wij er samen voor dat het water goed blijft en wij er allemaal van kunnen genieten.

Op www.zwemwater.nl en op de zwemwater-app kun je altijd zien wat de waterkwaliteit is op jouw favoriete zwemplek. Hou voor de coronamaatregelen ook de berichten van de gemeente in de gaten.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland