
Olie in Nieuwe Vaart wordt opgeruimd
Gistermiddag ontvingen wij een melding over olie op het water in de Nieuwe Vaart, tussen Honselersdijk en Poeldijk in de gemeente Westland. De olie is afkomstig van een glastuinbouwbedrijf langs de weg.
Gistermiddag ontvingen wij een melding over olie op het water in de Nieuwe Vaart, tussen Honselersdijk en Poeldijk in de gemeente Westland. De olie is afkomstig van een glastuinbouwbedrijf langs de weg.
Ruim 2600 mensen deden deze zomer mee aan het landelijke wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’. Zij onderzochten de waterkwaliteit van kleine wateren: slootjes, vijvers, grachten en plassen. De resultaten laten zien dat slechts 1 op de 5 onderzochte wateren van voldoende kwaliteit is. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, de ASN Bank, de Unie van Waterschappen en zeven individuele waterschappen, waaronder Delfland.
Hoe gaan we om met ons water in een dichtbevolkt gebied? Dat is het thema van de leerzame tentoonstelling ‘Wij & Water’ van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Het stormseizoen is begonnen. Een periode waarin Delfland 700 km aan duinen, dijken en kades extra goed in de gaten houdt. Zonder deze waterkeringen zou een groot deel van ons gebied regelmatig onder water staan. Daarom inspecteren we regelmatig, voeren we onderhoud uit en versterken we waar nodig de kering. De duinen en Delflandsedijk langs onze kust zijn klaar voor het stormseizoen.
Ook in glastuinbouwgebied werkt Delfland aan schoon, gezond en levend water. Samen met de ondernemers rondom de Groeneweg in ’s-Gravenzande starten wij met de Gebiedsgerichte Aanpak. Met mobiele apparatuur meten wij hier 24/7 de waterkwaliteit om eventuele bronnen van vervuiling op te sporen en terug te dringen.
Onze grotere kanalen en vaarten noemen we de boezem. Dit boezemstelsel is in ons gehele gebied met elkaar verbonden. Het waterpeil staat overal op gemiddeld 0,43 centimeter onder NAP. Als het hard regent loopt het waterpeil in het boezemstelsel daarom overal gelijk op.
Elk jaar tussen oktober en maart gaan onze dijkinspecteurs op pad voor de reguliere inspecties van alle keringen in Delflands gebied. Ook in deze bijzondere tijd gaan zij aan de slag. Dat is zo’n 700 km aan dijken, duinen, waterkeringen en polderkades die ons beschermen tegen het water en gecontroleerd worden.
In het centrum van Schipluiden zijn de werkzaamheden voor de kadeverbetering in september gestart. De kades, gelegen aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade, beschermen het dorp en het achterland tegen overstromingen. Omdat de kades niet voldoende stabiel zijn worden deze vervangen. Delfland pakt dit samen met de gemeente Midden-Delfland aan.
Op deze dag van de duurzaamheid heeft de Unie van Waterschappen in de ledenvergadering besloten dat alle waterschappen zich actief gaan inzetten om de biodiversiteit in Nederland te versterken. Op 13 november wordt het Deltaplan Biodiversiteitsherstel ondertekend om de gezamenlijke inzet te bekrachtigen.
We zijn gestart met het verwijderen van duindoorn op verschillende locaties bij de Zeereep Solleveld in Kijkduin. Dit gebeurt over een lengte van 2 kilometer, tussen Kijkduin en Monster. De werkzaamheden duren tot 15 oktober en worden uitgevoerd om de dynamiek van het duingebied te stimuleren.