Honey Waterway: zomerbloemen hebben hun werk gedaan

Honey Waterway: zomerbloemen hebben hun werk gedaan

De Honey Waterway bloemstroken die wij dit voorjaar hebben ingezaaid op dijken in Schipluiden, Maassluis en Hoek van Holland zijn deze zomer tot bloei gekomen. De bloemen hebben hun zaden laten vallen. Nu maaien we de bloemen tot 10 cm boven de grond af. Dat is nodig om ruimte te bieden aan de bloemen die dit najaar opkomen.

De dijk ziet er met de rijk gekleurde bloemen heel vrolijk uit. Op de Honey Waterway trajecten zijn deze zomer onder andere 1000blad, korenbloem, knoopkruid, margriet, rolklaver en wilde peen te vinden. Betrokken buurtbewoners in Maassluis hebben zelf zonnebloemzaad uitgestrooid in het bloemenbed. De bijen en andere insecten hebben hier lekker van kunnen eten. Goed om te zien dat bewoners betrokken zijn en een mooie dijk voor hun deur willen. Hiermee kan Delfland met maaien helaas geen rekening houden. Ook de zonnebloemen moeten ruimte maken voor de najaarsbloemen.

Waarom maaien?

Per locatie bekijkt Delfland wat er nodig is om de ontwikkeling van de Honey Waterway zo optimaal mogelijk te maken. Afhankelijk wat er opkomt en hoe de bloei zich ontwikkelt, gaan ze maaien. Het proces van voorjaarsbloei, bloemen in de zomer en een najaarsbloei afgewisseld met een of twee maaibeurten worden de komende jaren herhaalt om de ontwikkeling van het meerjarig uitgestrooide zaad te stimuleren. Zo streven de initiatiefnemers ernaar om van voorjaar tot najaar een voedselaanbod te bieden voor insecten.

Het Hoogheemraadschap van Delfland zoekt aansluiting bij initiatieven die vanuit de maatschappij ontstaan. Zo ook met Honey Highway. Delfland streeft naar een hoge biodiversiteit in en rond ons water. Met de Honey Waterway verbindt Delfland de natuur onderwater met de natuur bovenwater. Met deze bloemrijke dijk wil Delfland een bijdrage leveren om  de massale bijensterfte in Nederland tegen te gaan. 

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland