Gluren naar vissen bij nieuw gemaal Achtermolen in Midden-Delfland

Gluren naar vissen bij nieuw gemaal Achtermolen in Midden-Delfland

Opening van het gemaal Achtermolen

Om de Klaas Engelbrechtspolder beter te beschermen tegen wateroverlast is er een nieuwe poldergemaal gebouwd in Midden-Delfland: Gemaal Achtermolen. Speciaal aan dit gemaal is een visobservatieput. Passerende fietsers kunnen zo zien hoe de vissen via de vislift de polder in zwemmen. Met dit nieuwe gemaal is de afvoercapaciteit uit de polder bijna verdubbeld van 35 naar 59 m3/minuut. Zo is de polder en het achterliggende Schipluiden beter beschermd tegen wateroverlast.

Vanmiddag opende hoogheemraad Manita Koop het nieuwe visvriendelijke gemaal in de Klaas Engelbrechtpolder.

Bij de aanleg van het nieuwe gemaal is een vislift aangelegd. Zo kunnen vissen in het voorjaar veilig vanuit de boezem de polder in om te paaien. Boven op de kade, naast het fietspad, is een visobservatieput gemaakt om te kijken hoe de vissen de polder in glijden. De vissen komen dan uit in het water voor het gemaal. Dit gebied is ingericht met natuurvriendelijke oevers, de oeverplanten en waterplanten zijn ingeplant en zullen in het voorjaar zichtbaar zijn. We streven in ons gebied naar veel verschillende soorten vis. In onze ideale sloot of vaart leven verschillende soorten waterplanten én verschillende soorten dieren, zoals vissen. Een goed evenwicht is nodig voor schoon en helder water.

In overleg met gemeente Midden-Delfland is het fietspad verlegd zodat fietsers langs het gemaal kunnen fietsen. Een leuk detail: in het beton is een motief van lisdoddes te zien. Het dak van het gemaal is voorzien van een sedumdak. Het nieuwe gemaal is gebouwd is door Schouls BV.
 
Achtermolen

Tot omstreeks 1880 stond in deze hoek van de polder de Achtermolen, die de polder toen droogmaalde. De Achtermolen (zie de Krukiuskaart van 1712) is in 1883 gesloopt en toen is op een andere plek een stoomgemaal gebouwd. Met dit nieuwe gemaal in de Klaas Engelbrechtspolder wordt na bijna anderhalve eeuw de oude afwateringssituatie weer in ere hersteld; het nieuwe gemaal heet dan ook “gemaal Achtermolen”.

Bekijk hier door de actuele kaart de historische Kruikiuskaart uit 1712.

Meer nieuwe poldergemalen
We zijn in meer polders bezig met de bouw van nieuwe gemalen. Zo werkt aannemer Dura Vermeer op dit moment aan een nieuw gemaal in de Dorppolder, dat halverwege 2020 klaar is. Ook is aannemer VOBI bezig met de voorbereiding van twee nieuwe gemalen in de gemeente Westland: een langs de Van Luyklaan in de Oud- en Nieuw Wateringveldsche polder en een in de Vlietpolder. Daarmee houden we ook in de toekomst droge voeten in ons gebied.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland