Gemeenlandshuis Delfland verlicht

Gemeenlandshuis Delfland verlicht

Onder het toeziend ook van bestuurders van Delfland werd de verlichting ontstoken.

Vanaf dit voorjaar wordt de monumentale gevel van ons Gemeenlandshuis aan de Oude Delft 167 in Delft uitgelicht. Het uitlichten van percelen in de binnenstad van Delft is een wens van het college van burgemeester en wethouders. Het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft besloten aan die wens te voldoen.

Het Gemeenlandshuis dat ook wel Huyterhuis wordt genoemd, is al sinds 1645 in het bezit van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het waterschap kocht het huis om te gebruiken als vergaderplaats voor dijkgraaf en hoogheemraden. Het huis werd gebouwd tussen 1505 en 1521 door Jan de Huyter en gold als het eerste stenen woonhuis van Delft. De Huyter was pachter van de accijns op hop. In een tijd waarin Delft vol stond met bierbrouwerijen en bier de meest gedronken drank was, zag De Huyter zijn vermogen snel groeien. Tijdens de stadsbrand van 1536 bleef de gevel intact.

Anno 2018 staat de gevel van het Gemeenlandshuis van Delfland bekend als de meest gefotografeerde gevel van Delft, met de mooie toegangsdeur en daarboven de bekende familiewapens van bestuurders van weleer. De bezienswaardigheid van de gevel zakt echter flink terug zodra het donker wordt. De onverlichte gevel is nauwelijks te zien. Daar komt binnenkort verandering in. Delfland is trots op zijn monumentale pand. Vanaf 24 april wordt het Gemeenlandshuis tijdens duisternis verlicht door duurzame, energiezuinige led-lampen.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland