Gemaal Hofweg wint Gemalenpluim 2019

Gemaal Hofweg wint Gemalenpluim 2019

Afgelopen jaar heeft Delfland het gemaal van de polder Schieveen gerenoveerd. Bijzonder aan dit gemaal is dat de renovatie volledig ondergronds heeft plaatsgevonden. Zo staat er nu op deze historische ondergrond een compleet nieuw visvriendelijk gemaal met behoud van de karakteristieke uitstraling. Vandaag reikte de heer Nijhof namens de adviescommissie van de Gemalenstichting de Gemalenpluim uit aan alle betrokkenen bij dit project: het team van Delfland, hoogheemraad Manita Koop en de aannemer.

Gemaal Hofweg
Een karakteristiek gebouw in de enige open polder van de gemeente Rotterdam. In 1852 is op deze plek begonnen met de bouw van een vijzelmolen. Later is deze gesloopt en verbouwd naar een elektrisch gemaal. Het afgelopen jaar is er een volledig nieuw modern gemaal gebouwd, met visvriendelijke onderwaterpompen, een krooshekreininger en een aparte vispassage voor de vismigratie. Dat betekent dat vissen veilig van de polder naar de boezem en visa-versa kunnen zwemmen zonder dat ze beschadigd worden.

Ondergrondse renovatie
Het gemaal is volledig ondergronds opgebouwd. De nieuwe leidingen zijn door het oude gewelf van het oude gemaal doorgevoerd, onder de woning door en door de oude molenstompen. Bij de renovatie is ook de pompcapaciteit vergroot van 40 naar 60 kubieke meter per minuut. Dat is 60.000 liter per minuut. In het oude gemaal, dat ook dienstdeed als dienstwoning, stond een oude centrifugaalpomp van Pannevis. Een pomp met een capaciteit van 40 m3/min, die veel geluid en trillingen maakte. Ook in de dienstwoning. De familie Hoogerbrugge was in al die jaren hier wel aan gewend geraakt.

Visvriendelijke pompen
Met aannemer Vobi uit Vinkeveen is een volledig nieuw modern gemaal gebouwd, met visvriendelijke onderwaterpompen, een krooshekreininger en een aparte vispassage voor de vismigratie. Dat betekent dat vissen veilig van de polder naar de boezem en visa-versa kunnen zwemmen zonder dat ze beschadigd worden. Vissen gaan op instinct in het voorjaar op zoek naar warmer, ondieper water om te paaien en te leven. De polder Schieveen is daar een prima plek voor. In het vroege voorjaar lokken we de vis vanuit de boezem met een polderlokstroom in de vispassage. Als ze in de buis zitten, laten we ze de polder inzwemmen door het openen van een afsluiter. In de winter willen ze weer terug naar dieper en minder koud water. In het late najaar gaan de vissen via de speciale visvriendelijke pomp weer terug naar de diepere boezem. Een trek die zich elk jaar weer voor doet.

Om een gevarieerde visstand te bevorderen hebben we goede bereikbare vispaaiplaatsen, kraamkamers voor vis, nodig. De polder Schieveen is in ons gebied en zeker voor Rotterdam één van de weinige plekken waar dat nog kan. Voor de vissen is het nu gemakkelijker daar te komen doordat ze minder obstakels tegenkomen. Zo kan zich een gezonde en evenwichtige vispopulatie opbouwen in de polder. Vissen zijn een teken van gezond water, maar dragen omgekeerd zelf ook bij aan een gezond watermilieu.

Oud machinist de heer Hoogerbrugge
De ruim 90-jarige bewoner van de dienstwoning, meneer Hoogerbrugge, is tijdens de renovatie van het gemaal in zijn huis blijven wonen. De oud machinist woont al er al vanaf dat hij in dienst kwam bij Delfland en zijn kinderen zijn er opgegroeid. Voor hem was het niet meer dan logisch om in zijn huis te blijven wonen. Vooraf is er overleg geweest over de werkzaamheden en hij was zeer expliciet dat hij in het huis wilde blijven wonen. Tijdens de renovatie van het gemaal is het huis afgesloten van de werkzaamheden voor de veiligheid van de bewoner. Het gemaal is in het voorjaar van 2019 opgeleverd en in gebruik genomen. De heer Hoogerbrugge is zeer tevreden over het resultaat. “Als nu het gemaal aan gaat, staat het kopje koffie niet te schudden op tafel.”

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland