Gemaal Dolk in Leidschendam-Voorburg verlicht

Gemaal Dolk in Leidschendam-Voorburg verlicht

Vanaf vanavond is gemaal Dolk aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg onderdeel van een lichtschouwspel van Stichting Licht op de Sluis. Gemaal Dolk is een markant gebouw dat vanaf de dam goed zichtbaar is. Het is een speciaal gemaal, omdat het is gebouwd om water vanuit het gebied van Rijnland in te laten in droge perioden voor de zoetwatervoorziening.

Bijzonder gemaal

Gemalen houden onze voeten droog. Dat doen zij door water af te voeren. Gemaal Dolk aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg is een inlaatgemaal, en is juist gebouwd om water aan te voeren. Bijvoorbeeld bij watervervuiling op de Schie. Dan gebruiken wij water uit het gebied van ons buurwaterschap Rijnland om door te spoelen. Ook als het lang droog is kan het worden aangezet om te zorgen voor voldoende water. Overigens kan het gemaal wel water afvoeren: Bij een te hoog waterpeil kan de pomp andersom draaien zodat deze gaat hevelen. Zo loopt het water ons gebied uit.

Sfeerverlichting.

Op maandag 28 oktober wordt de sfeerverlichting in het Sluisgebied van Leidschendam officieel in gebruik genomen. Met elf beamers en zeven schakelunits worden ruim 20 objecten zoals kerken, het sluiswachtershuis, bruggen en gevels in het licht gezet. Delfland heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit project. Zo is er in gemaal Dolk een extra electragroep aangemaakt voor de sfeerverlichting zodat, mocht er iets gebeuren, het gemaal daar geen last van heeft.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland