Exotische rivierkreeft op de kaart

Exotische rivierkreeft op de kaart

De exotische rivierkreeft staat weer volop in de belangstelling. Delfland neemt deel aan de landelijke onderzoeken naar deze exoot en doet zelf aanvullend eDNA onderzoek.

Hoogheemraad Marcel Belt: “Goed onderzoek gaat vooraf aan een goede aanpak. Voor een effectieve aanpak is het belangrijk dat je weet waar de kreeften zitten, maar ook waar er veel zitten en waar weinig. Als je de factoren kent die daarmee samenhangen, dan kun je daar mogelijk mee sturen.

Het is dus goed nieuws dat alle monsterpunten in het kreeftenonderzoek van het Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden (EIS) in ons gebied zijn bemand.

Naast de onderzoeken van STOWA en EIS laten wij een onderzoek doen naar het verband tussen eDNA (Environmental DNA) dat kreeften achterlaten en de aantallen kreeften op een locatie. Als daar een helder verband tussen is, kunnen wij in de toekomst op basis van een laboratoriumonderzoek al iets zeggen over de aantallen in een watergang en dat is minder arbeidsintensief dan fuiken uitzetten en tellen. Verschillende partijen doen verschillende onderzoeken, ook naar het mogelijk afvangen van de kreeften: wat werkt daarbij wel en wat niet. De kennis die wij opdoen, delen wij met elkaar en zo komen wij hopelijk snel tot een effectieve aanpak.”

Onze ecoloog Ernst Raaphorst maakte in 2017 een mooi filmpje over de rivierkreeft. Bekijk het op zijn youtubekanaal:

 

 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland