"Een klimaatadaptieve tuin is gewoon héél leuk"

"Een klimaatadaptieve tuin is gewoon héél leuk"

Eigenlijk wilden Peter en Setsuyo hun tuin later aanpakken. Ze hadden al zoveel aan hun hoofd toen ze de sleutel van hun nieuwbouwhuis kregen en de uitgaven liepen ook flink op. Hun woning werd opgeleverd met bouwaarde in de tuin en een paar staptegels op de oprit. Toen ontdekten ze dat zo’n zandbak wel heel onhandig is. Want ze liepen het vuil naar binnen en konden eigenlijk niet parkeren op de oprit. De krantenbezorger gleed uit en de tuin werd een wildernis van onkruid. Toen moest die tuin er toch maar zo snel mogelijk komen.

Peter en Setsuyo wilden graag een echte, groene tuin. De overbuurvrouw bracht hen op het idee om grastegels te gebruiken op de oprit en ‘milieuadaptieve maatregelen’ te nemen. En zo ging de bal rollen. In eerste instantie gewoon omdat ze die grastegels mooi vonden. Via het internet kwamen ze te weten wat ‘milieuadaptieve maatregelen’ eigenlijk zijn en stuitten ze ook op de stimuleringsregeling van Delfland. Nooit over nagedacht, maar eigenlijk wel leuk om daar iets mee te doen, vonden ze. En heel aantrekkelijk als het Hoogheemraadschap bijdraagt in de kosten.

Hovenier

Spannend vonden ze het wel. Zou het regenwater wel weg kunnen als het van het dak zo de tuin in liep. En het doorzagen van de regenpijp vonden ze ook nogal wat. Dat wilden ze graag overlaten aan iemand die het al vaker had gedaan. Dan moet je dus een hovenier hebben die dat kan. Niet alle hoveniers bleken ervaring te hebben, maar uiteindelijk kwamen ze uit bij tuinbedrijf Astrum die echt wist waar hij het over had. Dat overtuigde hen en gaf vertrouwen. “Alles wat maar enigszins mogelijk is, doen we gewoon”, besloten ze.

Ontwerp

Samen met de hovenier maakten ze het ontwerp voor de tuin: grastegels, een wadi en vijver om hemelwater in op te vangen, een regenton en sedumdaken op de garage en het tuinhuisje. Toen Setsuyo hoorde dat er waterlelies in de vijver zouden komen, was ze verkocht. Ze kozen voor bodembedekkers tussen de tegels en een waterplantenpartij in de wadi. Tijdens de aanleg zagen ze hun tuin echt ontwikkelen van ruwe zandbak met hoog opschietend onkruid tot wat het nu is. Aan het einde van de zomer was de tuin klaar.

Peter en Setsuyo: "Je kunt het heel idealistisch maken, maar het is gewoon heel leuk. Want we houden regenwater vast op ons groene dak, in de vijver en de wadi. En het water uit de regenton geven we aan de planten. Het voelt heel natuurlijk aan.”

Diversiteit

Peter en Setsuyo zijn heel tevreden. De diversiteit aan planten door de tuin spreekt hen erg aan. De planten zijn nog maar klein, maar ze hebben al vlinders gezien en in de vijver zaten kikkers. Ze merken dat de sedumdaken op de garage en het tuinhuisje een isolerende werking hebben, de temperatuur blijft vrij stabiel zonder dat ze er verwarmen. Hun wadi in de voortuin staat na een bui vol water en wordt na een tijdje weer leger. En met het water uit de regenton onderhoudt Peter zijn moestuin. Peter en Setsuyo zijn trots op hun tuin en verheugen zich erg op het voorjaar, wanneer alles gaat uitlopen en bloeien.

Peter en Setsuyo: “We hopen dat ons verhaal aanslaat. Dat meer mensen meedoen. Eén is niet genoeg. Dan hebben wij gewoon een heel mooie tuin. Maar als meer mensen meedoen, dan kunnen we met elkaar het verschil maken.”

 Tips

Tips van Peter en Setsuyo voor iedereen met een nieuwbouwhuis:

  1. Je hebt een unieke kans. Als je toch je tuin vanaf kale grond gaat opbouwen, kun je net zo goed rekening houden met het milieu en adaptieve maatregelen meenemen. Je kunt alle kanten op en zo ingewikkeld is het nu ook weer niet om het te doen.
  2. Het blijkt helemaal niet zoveel duurder dan een gewone standaard tuin, zeker als je maatregelen neemt waar je subsidie voor kan krijgen.
  3. Kies voor een hovenier met ervaring, want er komt heel veel op je af en je hebt voor bepaalde klussen echt een vakman nodig.

Hoogheemraadschap van Delfland heeft een stimuleringsregeling voor dergelijke maatregelen in uw tuin.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland