Een avontuurlijk en leerzaam groenblauw schoolplein

Een avontuurlijk en leerzaam groenblauw schoolplein

“Als ik jullie een toverstafje geef, hoe zou het schoolplein er dan uit komen te zien?” Deze vraag van directeur Hans Wijma aan de kinderraad was het begin van het traject om het saaie, betegelde plein van Basisschool de Regenboog in Maassluis om te toveren tot een natuurvriendelijk groenblauw schoolplein.

Zo’n plein heeft meer groen en vangt regenwater goed op (blauw). “Het is de kunst dat je geduld hebt en weet dat dit één tot twee jaar in beslag neemt,” benadrukt directeur Wijma. “En dat je de goede mensen om je heen hebt. Bovendien moet je een goed verhaal hebben voor wat je met het plein wilt. Ons plein moest een ontmoetingsplek zijn, waar ruimte is voor cultuur, natuur, avontuur, sport en spel.”

Als tegenwicht van de verstedelijkte wijk is een stukje natuur dichterbij gehaald. De kinderen wilden een boomkroonpad, zodat je langs de toppen van de bomen kan lopen. Dat idee is ‘verlaagd’ tot een touw waar ze overheen kunnen lopen, een centimeter of 30 boven de grond. Er zijn picknickhoekjes, wilgenhutten, boomstronken, een buitenkeuken, een tunnel en je mag door de bosjes lopen. Dat nodigt uit. De kinderen ervaren het als een prachtig plein om te spelen.

Tegelijkertijd is het een leerproject. Uit de gleufjes in opgestapelde tegelranden komen beestjes en groeien plantjes en op de boomstammen vind je zwammen en insecten. De kinderen namen in het begin die beestjes en plantjes mee naar de klas en wilden weten wat het waren. Daarom heeft de school voor alle klassen boekjes, vergrootglazen en bakjes aangeschaft. Wijma: “Dat stuk onderzoekend leren is spontaan ontstaan vanuit nieuwsgierigheid. We hebben een uitdagende omgeving gemaakt, de voorwaarden zijn er en dan gaan uit zichzelf ze op zoek.” Kinderen mogen daarbij vies worden. Bovendien merkt Wijma dat de kinderen na schooltijd niet naar huis willen, maar op het plein blijven spelen, want ze kunnen alles op het plein doen waar ze normaal voor naar een speeltuin of dierentuin gaan.

De hovenier stelde voor om waterberging in het ontwerp mee te nemen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft actief meegedacht hoe het blauwe aspect vorm kon krijgen. Onder de sportveldjes ligt waterbergend materiaal waarin regenwater kan worden opgevangen en vastgehouden. De regenpijp is afgezaagd en het hemelwater van het dak komt in een grote bak onder het raam terecht. De beplanting is daarop ingericht, die mag onder water staan. Wanneer de bak vol is, stroomt het over de rand, door geultjes over het plein naar de waterberging onder de houtsnipperzone en wordt het gebruikt om de planten en bomen te bevochtigen. De kinderen spelen met het water. Ze zien het over het plein stromen als het heeft geregend en stagneren als er takjes in de geultjes liggen. Zo zien ze de natuurlijke weg van het water. Regenwater wordt zo van een last een lust. Het nieuwe schoolplein is nu met recht klimaatbestendig. Het regenwater wordt bij nat weer goed opgevangen en het plein biedt verkoeling tijdens droge perioden met hete dagen.

Directeur Wijma is meer dan tevreden met het resultaat. Hij raadt scholen van harte aan om een natuurvriendelijk plein te maken, want je krijgt er heel blije kinderen voor terug. Bovendien geven de kinderen zelf ook aan dat er minder wordt gepest. Er is geen reden meer om te plagen, want er is voldoende uitdaging: opzoeken van uitersten, ontdekken, onderzoeken, zelf creëren, uitrazen, je veilig voelen en verstoppertje spelen. Dat kan hier allemaal.

Tips voor andere scholen:

  1. Verzamel goede mensen om je heen, bijvoorbeeld een hovenier met ervaring, mensen die weten waar je subsidie vandaan kunt halen, ideeën kunnen vertalen naar een ontwerptekening en helpen met het onderhoud.
  2. Wees creatief, niet alles hoeft nieuw. De tegels van het oude plein zijn opgestapeld tot lage muurtjes rondom de plantenbakken en houtsnipperzone. Het duikelrek, goaltje, bankjes en de tafeltennistafel hebben een andere plek gekregen.
  3. Zoek naar simpele oplossingen of maak ze zelf. De hovenier heeft de weg van het water door middel van geultjes in beton gestort.
  4. Ga voor inspiratie kijken bij scholen die dit al hebben gedaan.
  5. Houd rekening met regelgeving. Het schoolplein moet bijvoorbeeld na aanleg gekeurd worden.
  6. Houd er rekening mee dat het onderhoud blijft, de houtsnippers moeten van het plein geveegd worden en worden aangevuld, de struiken gesnoeid, onkruid gewied ende dicht getrapte grond boven de waterberging af en toe omgeschept.
  7. Zorg voor een goed verhaal wat je met het plein wilt. Geldverstrekkers vragen hiernaar.
  8. Subsidieverstrekkers dragen ongeveer de helft van de investering, ook de school zelf moet een flink bedrag neerleggen, daarom is het belangrijk om het bestuur van je koepelorganisatie mee te hebben.

Delfland subsidieert 25 % van alle groenblauwe kosten voor een klimaatbestendig groenblauw schoolplein. Meer weten? Kijk op Van betegeld terrein naar groenblauw schoolplein

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland