Dode vis in Krabbeplas, Vlaardingen, update

Dode vis in Krabbeplas, Vlaardingen, update

Vanmorgen zijn er in de Krabbeplas Oost in Vlaardingen dode vissen aangetroffen. Wij ruimen de vissen op. De plas is afgesloten.

Update 26 juli 12.00 uur Onderzoek waterkwaliteit

De watermonsters die  zijn genomen worden onderzocht op:

  • De aanwezigheid van ammonium en chemicaliën      
  • Chemisch en biologisch zuurstofverbruik, dit onderzoek geeft een indicatie over de aanwezigheid van bacteriën, algen en andere organismen die veel zuurstof gebruiken waardoor er weinig overblijft voor de vissen
  • Blauwalg en E-coli , dit is het onderzoek dat gebruikelijk is voor zwemwater. 

De uitslagen laten een paar dagen op zich wachten. 

Ons werk aan zwemwater in de Krabbeplas

Wij hebben in ons gebied 16 zwemlocaties en die hebben allemaal hun eigen kenmerken en uitdagingen waar het gaat om de waterkwaliteit. Dat varieert van weinig doorstroming tot een voedselrijke bodem, van veel ganzenpoep en bladafval tot hondenpoep, lokvoer voor vissen, lozingen uit het glastuinbouwgebied. Elke plas is anders en daarom vraagt elke plas ook om een eigen oplossing. Daar werken wij hard aan.

De Krabbeplas en omgeving zijn erg voedselrijk. Daardoor krijgen algen en bacteriën de kans om snel te groeien. Tegen de blauwalg zetten wij elk jaar de SolarBee in. Een apparaat dat het water in beweging brengt en daar houdt blauwalg niet van. Ook hebben wij het zwemgedeelte van de plas afgesloten van het overige water, juist om voedselrijk water buiten te houden. 

Wij hebben de Krabbeplas in het verleden succesvol behandeld met waterstofperoxide. Deze behandeling heeft een tijdelijk effect, maar kan net genoeg zijn voor een lekkere zwemzomer. Vorig jaar sloeg dezelfde behandeling niet aan. Wij onderzoeken intussen wat wij kunnen doen voor een structurele verbetering. Zo kijken wij of wij de plas in de toekomst kunnen gaan voorzien van minder voedselrijk water.

25 juli 14.30 uur

Wij gaan de vissen opruimen en doen onderzoek naar de oorzaak. Ook laten wij vers water binnen uit de naastgelegen plas. Voor de Krabbeplas gold al een negatief zwemadvies, de Omgevingsdienst Midden-Holland handhaaft dit. Staatsbosbeheer heeft de plas afgezet met linten.

Update 17.00 uur

De dode vissen worden nu opgeruimd. Ook laten wij twee beluchters in de plas die zorgen voor extra zuurstof. De komende dagen kijken wij of er nog dode visjes komen bovendrijven, die worden dan gelijk opgeruimd.

 

 

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland