Dijkmolen in Maasland beschermt ons al 300 jaar

Dijkmolen in Maasland beschermt ons al 300 jaar

Woensdag 29 augustus bestaat de Dijkmolen in Maasland 300 jaar! Mede dankzij de enorme wieken, kan de molen 80 kuub water per minuut naar de grote vaart brengen. Daardoor is de omgeving vaak bespaard gebleven van wateroverlast. Molenaar Henk de Bruijn (57): 'Zonder deze molen, hadden we hier niet meer gewoond.'

Als er teveel water in de sloten in de Dijkpolder staan, pompt deze Dijkmolen het teveel aan water naar de Zuidgaag (de grote vaart langs de Molenweg). Naast de molen staat een gemaal die inmiddels al jarenlang een belangrijk deel van de bemaling regelt.  

Kruien

Om te zorgen voor het hoogste rendement, moet een molenaar de molen kruien: op de wind zetten. "Toen de molen vorig jaar oktober zo tekeer ging, kwam er politie aan de deur. Of het niet gevaarlijk was. Toen zei ik: een molen gaat pas te hard als de stukken er vanaf vliegen. In februari 1993, tijdens een bui, sloeg het zeil van de wieken zo hard tegen de hekkens, dat de bovenste 19 heklatten afbraken. Een aantal vlogen over de Molenweg en de Zuidgaag. Ik zag er later een paar rechtop in de Commandeurspolder in het weiland staan. Het is maar goed dat er toen niemand op straat was.”

Henk kent de molen blind. Het licht hoeft eigenlijk nooit aan. Hij weet precies waar hij moet zijn én wanneer hij moet bukken. “Alle kneepjes van het molenvak heb ik van mijn vader geleerd. Met de molenaarsopleiding kon ik die kennis bijspijkeren en heb ik het diploma behaald. En wat ook helpt, is dat ik twee rechterhanden heb!”

Regent harder

Verder herinnert Henk zich de wateroverlast van 1998, toen er in een paar dagen ontzettend veel regen viel. De hoeveelheid regen leidde toen op meerdere plekken in het gebied van Delfland tot een overstroming. “Er viel simpelweg meer regen dan dat we aankonden. Maar vaak zat heeft de Dijkmolen wèl dienst bewezen. Als deze en andere molens er niet waren geweest, waren delen van dit gebied vaak overstroomd en hadden we hier niet kunnen blijven wonen.”

Dankzij de molens en gemalen kunnen we hier veilig wonen. Tegenwoordig nemen 6 grote boezemgemalen en 93 kleinere poldergemalen het grootste deel van het bemalingswerk voor hun rekening. In dit gebied staan nog 5 poldermolens in eigendom van Delfland. Rond 1900 waren dat er 111.

Een molen of gemaal van dichtbij bekijken? Kom dan naar de Open Monumentendag op 8 en 9 september. De Dijkmolen is open voor publiek op zaterdag 8 september, van 10.00 tot 17.00 uur.

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland