Dijkgraaf pleit voor meer hergebruik water bij aankondiging vertrek per 2018

Dijkgraaf pleit voor meer hergebruik water bij aankondiging vertrek per 2018

Michiel van Haersma Buma kondigde vandaag zijn vertrek bij het Hoogheemraadschap van Delfland aan per 1 juni 2018. Hij deed dit tijdens een vurig pleidooi voor zijn medebestuursleden om een mindshift te maken: van het zo snel mogelijk afvoeren van water (om droge voeten te houden) naar het opslaan ervan.

“We pompen nu veel water rond. Water uit het gebied voeren we af, terwijl het in droge periodes hard nodig is. En afvalwater dat beperkt gezuiverd is, gaat nu nog de zee in. Terwijl we er meer, zeer waardevolle grondstoffen uit kunnen halen en hergebruiken dan nu gebeurt."

Kortom, de dijkgraaf kondigde zijn vertrek aan, maar gebruikte de gelegenheid om zijn medebestuursleden te inspireren. “Natuurlijk maken we afwegingen tussen kosten en baten. Tegelijkertijd moeten we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de toekomst nemen. Onze infrastructuur met waterwerken is essentieel om in dit gebied, dat meters onder zeeniveau ligt, te kunnen wonen en werken. Het is de motor van onze economie. Het watersysteem moet robuust zijn om klimaatveranderingen aan te kunnen en bestand zijn tegen cyberaanvallen. En daarbij moeten we de samenwerking blijven zoeken met andere overheden”, volgens Van Haersma Buma. Ook pleitte hij voor een prijsprikkel om het gedrag van mensen te veranderen. Niet door ze meer belasting te laten betalen, maar door er korting op te geven als ze het systeem minder belasten. 

Hij maakt met zijn vertrek in 2018 ruimte voor een nieuwe dijkgraaf die de continuïteit kan waarborgen en zich goed kan inwerken. In maart 2019 zijn er weer waterschapsverkiezingen die een nieuw bestuur opleveren.  

 

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland