Delftse studenten scheppen kroos

Delftse studenten scheppen kroos

Op woensdag 28 augustus gaan twee studententeams de strijd met elkaar aan om een deel van de grachten van de binnenstad van Delft kroosvrij te maken. Het team dat de meeste big bags vult, wint. Hoogheemraad Marcel Belt geeft om 14.00 uur het startschot.

Een beetje kroos hoort bij ons water. Maar, in voedselrijk water groeit kroos bij warm weer soms razendsnel uit tot een groen tapijt. In de binnenstad van Delft bijvoorbeeld ligt in de zomermaanden vaak veel kroos in de grachten. Bewoners en ondernemers storen zich daaraan.

Door een dikke krooslaag kan bovendien onvoldoende licht in het water komen. Waterplanten maken dan minder zuurstof aan. Dit heeft invloed op de waterkwaliteit en op het onderwaterleven. Wanneer de negatieve gevolgen voor de waternatuur optreden weten we niet precies. Daar doen wij onderzoek naar.

Hoogheemraad Marcel Belt: “Er is helaas geen snelle oplossing voor te veel kroos. Delfland werkt continue aan het terugdringen van voedingsstoffen in het water. Maar dat duurt lang en is ook niet overal mogelijk. Daarom zoeken wij naar alternatieven. Samen met de gemeente Delft voeren wij een tweejarige proef uit waarin wij de effectiviteit van verschillende maatregelen onderzoeken.

Ook kijken wij ook naar de mogelijkheid om op te trekken met andere partijen die verduurzaming belangrijk vinden. Tijdens hun introductieweek helpen de nieuwe leden van studentenvereniging Virgiel bij het verwijderen van kroos in de binnenstad van Delft. Dat is een welkome en vrolijke aanvulling op de aanpak van kroos.”

Benthe Spruijt van Virgiel: “Wij vinden het belangrijk dat onze nieuwe leden een bijdrage leveren aan een prettige stad. Het verwijderen van kroos is een goede manier om hen kennis te laten maken met Delft, de bewoners van dienst te zijn én bewustzijn te creëren rondom waterkwaliteit. De gemeente Delft zorgt ervoor dat het geschepte kroos wordt afgevoerd naar een composteerder die het verwerkt tot een bruikbaar product. Dit sluit goed aan bij onze duurzaamheidsvisie. De aankomende jaren zullen we hiervan steeds meer verwezenlijken.”

Wat kun je als bewoner merken van deze actie?
De studenten starten op 28 augustus om 14.00 uur op de locatie Molslaan. We verwachten dat het scheppen tot 16.00 uur duurt. In totaal gaan er 70 studenten aan de slag. Dat is het best een grote groep. Enige geluidsoverlast is dus niet uitgesloten.

Zelf wat doen tegen kroos?
Hondenpoep, etensresten, lokvoer, brood voor de eendjes… het is allemaal mest voor kroos. Dus laat de hond niet bij het water poepen en/of ruim zijn poep op, voer geen watervogels en vissen.

Wil je samen met je buren ook een kroosschepwedstrijd organiseren, of heb je een goed idee om kroosexplosies tegen te gaan? Laat het weten via loket@hhdelfland.nl dan kijken wij of en hoe wij je initiatief kunnen ondersteunen.  

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland