Onderzoek waterkwaliteit Dobbeplas: toch zwemmersjeuk

Onderzoek waterkwaliteit Dobbeplas: toch zwemmersjeuk

In de Dobbeplas (Pijnacker-Nootdorp) zijn mensen met jeuk uit het water gekomen, terwijl er geen specifieke waarschuwing geldt voor die plas. Recente metingen laten zien dat er geen blauwalg is. Delfland heeft de plas opnieuw onderzocht (eDNA) en er blijkt nu dus toch Trichobilharzia in de plas te zitten; die veroorzaakt de jeuk.

Update 19 juli 

De uitslag van het eDNA-onderzoek naar zwemwater in de Dobbeplas is binnen: toch het organisme Trichobilharzia (de larven van een wormsoort die bij eenden voorkomt) in het water aangetroffen. dit organisme veroorzaakt de zwemmersjeuk.  

Update 13 juli

Ondanks dat de Dobbeplas in de gemeente Pijnacker-Nootdorp weer schoonverklaard was van de groenalg, bleken er begin deze week toch weer kinderen met jeukklachten en bulten uit het water te zijn gekomen. Delfland heeft direct extra watermetingen laten uitvoeren. Die resultaten laten echter zien, dat er geen blauw-, groenalg of zwemmersjeuk in het water aanwezig is. Maandag of dinsdag verwachten wij nog de resultaten van aanvullend DNA-onderzoek. Omdat deze plotselinge verandering – van goed en veilig naar onbekende oorzaak – ook Delfland voor een raadsel stelt, komen wij graag in contact met ouders van getroffen kinderen. Bent u ouder van een kind / kinderen die afgelopen week – dus de week van 10 juli – in de Dobbeplas heeft/hebben gezwommen en jeuk en bulten hebben opgelopen, dan willen wij u graag een paar vragen stellen. U kunt u aanmelden via webmaster@hhdelfland.nl o.v.v. Dobbeplas.

Update 11 juli

Begin deze week hebben wij gemeld, dat de Dobbeplas weer groenalgvrij is en dat er dus weer gezwommen kan worden. Helaas hebben we vandaag vernomen/geconstateerd, dat er weer klachten waren van zwemmers. Om die reden hebben wij besloten om direct extra monsters te laten nemen van het water. Ook hebben we de Omgevingsdienst Midden-Holland geïnformeerd over deze klachten. Wij verwachten eind deze week de uitkomsten.

Update 10 juli

Het heeft even geduurd, maar de groenalg is uit de Dobbeplas. Het is voor ons – en eigenlijk in heel Nederland – een niet vaak voorkomende algensoort en het heeft daarom ook even geduurd, voor we wisten wat het was (o.a. DNA-onderzoek en microscopisch onderzoek). Uiteraard voeren we de watermetingen nog steeds uit en houden we de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten.

Update 12 juni:

Ook de uitslag van het microscopisch onderzoek is bekend. Hierbij is er een bloei van groenalg aangetroffen, namelijk van Gonyostomum semen. Dit is een groenalgensoort die hinderlijk kan zijn en huidirritatie kan veroorzaken.  
Wij adviseren om niet in of bij het riet en de waterplanten te spelen of te zwemmen. Omdat het om natuurwater gaat hebben we helaas niet alle omstandigheden zelf in de hand.

Update 7 juni:

Delfland heeft de resultaten binnen van het DNA-vervolgonderzoek naar zwemmersjeuk in de Dobbeplas. Hieruit blijkt, dat het definitief niet gaat om zwemmersjeuk. Omdat we graag willen weten wat wel de oorzaak is van de bultjes na het zwemmen, hebben we een microscopisch onderzoek ingezet. De resultaten verwachten we eind deze week. Tot die tijd blijft het huidige advies gehandhaafd. Kijk op zwemwater.nl voor de actuele stand van de zwemkwaliteit van toegewezen zwemlocaties.

Update 2 juni:

Delfland heeft de resultaten binnen van het onderzoek naar zwemmersjeuk in de Dobbeplas. Hieruit blijkt, dat het niet gaat om zwemmersjeuk. Omdat we graag willen weten wat wel de oorzaak is van de bultjes na het zwemmen, hebben we een diepergaand onderzoek ingezet: de metingen laten we controleren met DNA-onderzoek. We verwachten de resultaten dinsdagmiddag, uiterlijk woensdagochtend. Tot die tijd blijft het huidige advies gehandhaafd. Kijk op zwemwater.nl voor de actuele stand van de zwemkwaliteit van toegewezen zwemlocaties.

Bericht 29 mei:

Het extra onderzoek duurt een paar dagen, omdat watermonsters op kweek gezet moeten worden.

Wij hebben ook de Omgevingsdienst Midden-Holland hierover geïnformeerd en gevraagd om het informatiebord bij de Dobbeplas aan te passen. Tot de resultaten bekend zijn, raden wij u aan om niet te zwemmen in de plas.

Binnen een paar dagen verwachten wij de resultaten van deze extra meting.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland