Delfland bestrijdt ook dit jaar blauwalg met waterstofperoxide in Krabbeplas

Delfland bestrijdt ook dit jaar blauwalg met waterstofperoxide in Krabbeplas

Vanaf morgen – donderdag 29 juni - voegt het Hoogheemraadschap van Delfland sterk verdunde waterstofperoxide toe aan het zwemwater van de Krabbeplas te Vlaardingen (zijtak Surfplas).

Reden hiertoe is de aanwezigheid van blauwalgen. We nemen deze maatregel om hardnekkige blauwalgen te bestrijden. Tegelijkertijd zijn wij er ons van bewust, dat wij geen probleemloze, blauwalgvrije zomer kunnen garanderen. Deze algen zijn immers onderdeel van het waterecosysteem en dus niet voor 100% uit te roeien. Afgelopen twee jaar heeft Delfland deze methode ook al succesvol toegepast. Bureau Arcadis NL voegt waterstofperoxide toe in opdracht van het Hoogheemraadschap. Tijdens en vlak na de behandeling kan mogelijk stankoverlast optreden door de uiteenvallende blauwalg.

Ervaring

Sinds de zomer van 2015 hebben we waterstofperoxide toegepast in de bestrijding tegen blauwalg. Blauwalg is bijzonder gevoelig voor waterstofperoxide, zelfs in hele lage concentraties. Dat is gebleken uit een reeks proeven, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met Arcadis. Vissen, planten, amfibieën en andere organismen lopen geen schade op. Waterstofperoxide zelf breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof. Er blijft dus niets achter in het milieu. Sinds 2009 zijn diverse plassen succesvol behandeld, waardoor we ook nu weer verwachten tenminste vier weken blauwalgproblemen te voorkomen. De methodiek is de afgelopen jaren gemonitored en verfijnd (op gebruik, dosering en effecten op het ecosysteem), waardoor er gesproken kan worden van bewezen techniek, met een “gegarandeerde” werkzame periode van 4-6 weken. Het is echter nog steeds geen permanente afdoende maatregel.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Samen met de beheerder doen we als waterschap erg ons best om het zwemplezier maximaal te laten zijn, maar het is en blijft natuur, dus 100% garantie kunnen we helaas niet geven. Wel zetten we naast waterstofperoxideperoxide in op duurzame aanpak in de toekomst".

SolarBee

Vanaf 2013 ligt er gedurende het zwemseizoen – van 1 mei tot 1oktober - een SolarBee in het zwemwaterwater van de Krabbeplas. Dit apparaat brengt het water in de zwemplas in beweging. Blauwalgen vinden dat niet fijn, zij houden vooral van stilstaand water. Zo helpt de SolarBee tegen blauwalgen. De SolarBee werkt op zonne-energie en ligt op een vaste plek in het zwemgedeelte van de plas. De Solarbee heeft weliswaar resultaat laten zien, maar nog onvoldoende. Vandaar de aanvullende maatregel met waterstofperoxide.

De SolarBee is een drijvende opstelling en werkt op zonne-energie. Het apparaat zorgt voor een lange-afstand doorstroming van het water en bereikt de hele zwemplas. Eens in de twee weken controleren Delfland en de leverancier MH WaterZaken de SolarBee.

Plas gesloten

De behandeling met waterstofperoxide is op donderdagochtend 29 juni. Na de behandeling blijft de Krabbeplas (zijktak Surfplas) nog 2-3 dagen gesloten. Delfland meet gedurende deze dagen de waterkwaliteit. Zodra de metingen weer positief zijn op de waterkwaliteit, wordt het behandelde zwemgebied weer vrijgegeven. Deze informatie is te vinden op www.zwemwater.nl

Update 4 juli: de plas is weer vrijgegeven, er kan weer worden gezwommen!

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland