Delfland bestrijdt blauwalg Delftse Hout - Plas tijdelijk dicht

Delfland bestrijdt blauwalg Delftse Hout - Plas tijdelijk dicht

In de zwemplas in de Delftse Hout zit blauwalg. Daarom geldt er sinds gisteren een negatief zwemadvies. Met de zomervakantie voor de deur heeft Delfland samen met de gemeente Delft besloten om ook dit jaar de blauwalg aan te pakken met sterk verdunde waterstofperoxide. Op vrijdag 19 juli beginnen de voorbereidingen. Vanaf maandag 22 juli gaat de plas een paar dagen dicht.

Blauwalg hardnekkige plaaggeest
De grote plas in de Delftse Hout is een geliefde zwemwaterlocatie, maar het water is er erg gevoelig voor blauwalg. Dat is een lastige combinatie. Want zwemmen in water met blauwalg kan leiden tot gezondheidsproblemen.  

Hoogheemraad Marcel Belt: “Delfland vindt gezond water waarin gerecreëerd kan worden belangrijk. In november 2018 zijn wij daarom samen met de gemeente Delft begonnen met de uitvoering van een breed pakket aan maatregelen om de kans op blauwalg in de toekomst te verkleinen. Wij hebben natuurvriendelijke oevers aangelegd en drijvend groen, zijgeulen gegraven en nieuwe waterverbindingen gemaakt.

In het najaar worden de werkzaamheden afgerond. Wij gaan onder meer nog baggeren. Alle maatregelen samen moeten op den duur zorgen dat er minder overlast door blauwalg optreedt tijdens het zwemseizoen. De nieuwe natuur heeft echter tijd nodig om zich te ontwikkelen en bij te dragen aan een nieuw robuust evenwicht dat minder ruimte laat voor blauwalgbloei.  Zo ver is het nog niet.

Met de zomervakantie en mooi weer in zicht heeft het college besloten om de blauwalg ook dit jaar te laten bestrijden met sterk verdunde waterstofperoxide. Maandag gaan wij beginnen en dan hoop ik dat er snel weer kan worden gezwommen.”

Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door Advies- en Ingenieursbureau Arcadis. Zij gebruiken daarbij sterk verdunde waterstofperoxide. De peroxide is zodanig verdund dat mensen, planten en dieren er geen schade van ondervinden. Dat is gebleken uit laboratoriumproeven, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. Blauwalg daarentegen is bijzonder gevoelig voor waterstofperoxide, zelfs in heel lage concentraties. De waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof: er blijft dus niets achter in het milieu.

Plas gaat tijdelijk dicht
Morgen starten de voorbereidingen. Maandag begint de behandeling en dan wordt de plas enkele dagen afgesloten. De rest van het recreatiegebied blijft open. De inwerking van de peroxide op de blauwalg kan leiden tot enige geuroverlast.

Wanneer kan er weer worden gezwommen?
Na het toedienen van waterstofperoxide controleren wij elke dag of de blauwalg voldoende is afgenomen om de plas vrij te geven voor zwemmers. In 2015, 2016 en 2018 was de behandeling in Delftse Hout succesvol en kon er lekker lang probleemloos worden gezwommen.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland