Delfland bestrijdt bastaardsatijnrups

Delfland bestrijdt bastaardsatijnrups

In het duingebied bij Ter Heijde (Westland) is de bastaardsatijnrups gelokaliseerd. De rupsen bevinden zich in de duindoornstruiken. Deze rupsen zorgen in het strandseizoen voor veel overlast. In overleg met de gemeente Westland gaan wij vanaf vandaag de nesten bestrijden door ze weg te knippen en af te voeren.

De bastaardsatijnrupsen lopen vanuit de duinen naar het strand en veroorzaken zo overlast door hun brandharen, net als de Eikenprocessierups. Naar aanleiding van de overlast in 2017, zijn er knipacties geweest in februari 2018. In deze periode zijn de rupsen nog niet actief en blijven veelal in hun nesten. Vrijwilligers hebben de spinselnesten uit de duindoornstruiken toen verwijderd. In de zomer van 2018 was er daardoor geen last van de bastaardsatijnrups. Omdat het in 2019 ook rustig bleef, zijn er geen knipacties meer geweest.

Nu zijn de nesten weer aanwezig in het duingebied bij Ter Heijde. Vanaf vandaag worden de spinselnesten door professionals uit de duinen verwijderd. Hierbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met broedende vogels. Om ze niet te verstoren blijven we daar minimaal vijf meter vandaan. Door het weghalen van de nesten, voorkomen we dat bezoekers hier last van ondervinden.

Bastaardsatijnvlinders vliegen vanaf eind mei tot augustus. De rupsen overwinteren in de duindoorstuiken. De bastaardsatijnrups is een rups die vergelijkbare klachten geeft als de eikenprocessierups. Bastaardsatijnrupsen lopen niet in processie en verzamelen zich niet in grote nesten. De overlast blijft meestal beperkt en duurt korter dan bij de eikenprocessierups.

Contact met de brandharen van de rups kan, net als bij de eikenprocessierups, heftige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Het kan ook leiden tot irritatie aan ogen en luchtwegen.

 

 

 

 

 

 

Links: vrijwilligers verwijderen spinselnesten tijdens knipactie in februari 2018. 
Rechts: 30 april 2020,  aannemer verwijdert spinselnesten in opdracht van Delfland.

Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland