Ideale Watertuin in Hoek van Holland

Ideale Watertuin in Hoek van Holland

Toen de elf kinderen van de Hoekse Druppies elkaar voor het eerst ontmoetten, wisten ze nog niet dat ze zoveel over water zouden nadenken. Namens hun twee basisscholen in Hoek van Holland namen ze deel aan de FIRST Lego League 2017‑2018, een internationale wedstrijd waarin jongeren van 9 tot 15 jaar de maatschappelijke rol van techniek en technologie onderzoeken.

Het thema was Hydrodynamics en samen bedachten ze de ideale watertuin waarmee je wateroverlast kunt voorkomen, want hun buurt kent na grote plensbuien vaak wateroverlast.

Meer groen, minder tegels

Uit een enquête onder familie, buren en vrienden bleek dat de meeste tuinen in de buurt zijn bestraat. Maar één derde van de mensen had een groene tuin, met meer dan 70% gras en planten. De Hoekse Druppies hadden uit gesprekken met hoveniers en het Hoogheemraadschap van Delfland en op internet ontdekt dat de ideale verhouding in een tuin om wateroverlast te beperken 70% groen tegenover 30% tegels is. Planten houden namelijk regenwater vast, zodat er minder in het riool terecht komt. En bovendien kunnen de planten het water gebruiken in droge periodes. Bovendien is een groene tuin veel leuker dan een ‘grijze’. Maar, vinden de Hoekse Druppies, je moet wel realistisch zijn; mensen vinden weinig onderhoud en een terras belangrijk, dus je hebt ook stenen nodig.

Winnend ontwerp

De Hoekse Druppies verwerkten allerlei maatregelen om water vast te houden in hun ideale watertuin en wonnen met hun ontwerp de regio finale van de FIRST Lego League, waarna ze de derde plaats bereikten in de Benelux finale. In juni 2018 wachtte hen daarom de internationale finale in Tallinn, Estland, die zij helaas niet wonnen.

Maar het ontwerp van de ideale watertuin kwam bij woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) terecht. Ook zij zijn zich ervan bewust dat veel van de tuinen bij haar woningen bestraat zijn en er daardoor vaak wateroverlast optreedt. Zeker als bewoners geen afvoer hebben of de bestrating te hoog is aangelegd, kan het water zo de woning inlopen. WVH was zo onder de indruk van de presentatie van de Hoekse Druppies dat ze een echte ideale watertuin hebben aangelegd bij de nieuwbouw aan de Tasmanweg, om de hoek van één van de scholen. Met de tuin wil WVH de buurtbewoners bewust maken van de mogelijkheden om met water om te gaan. De hoektuin heeft lage heggetjes, zodat voorbijgangers goed kunnen zien hoe de tuin eruit ziet. In de tuin zijn allerlei onderdelen uit het ontwerp van de Hoekse Druppies verwerkt: een groen dak op de schuur, een regenton, grindstroken, een wadi en open voegen tussen de tegels. Het regenwater van het dak loopt naar een ondergrondse opvangtank die via een pomp op een tuinkraan wordt aangesloten, zodat dit water gebruikt kan worden om te sproeien.

Tuin als motivatie

Volgens Nico van der Linden (WVH) kunnen we wateroverlast alleen oplossen als we het als bewoners, woningbouwvereniging, de gemeente en het Hoogheemraadschap samen doen. Alleen ga je het niet redden, samen misschien wel, in kleine stappen. Dat begint bij bewustwording, en dat is het doel van de ideale watertuin aan de Tasmanweg. Hopelijk motiveert dit buurtbewoners om hun tuinen ook stukje bij beetje aan te passen.

De tips van de Hoekse Druppies en WVH zijn:

  1. Een vijver, wadi, groen dak, regenton, ondergrondse opvangtank en groene voegen tussen de tegels zijn maatregelen om wateroverlast in de tuin te voorkomen. Dat wordt in de toekomst steeds belangrijker, met de klimaatverandering.
  2. Gras, planten en bomen zorgen voor schaduw en voor lagere temperaturen in de tuin.

Wil jij ook een groene tuin aanleggen, een groen dak op je schuur of een regenton in je tuin? Het Hoogheemraadschap van Delfland stimuleert klimaatadaptieve maatregelen met een bijdrage uit de stimuleringsregeling. Meer weten? Klik op deze link: https://www.hhdelfland.nl/inwoner/klimaat-en-water/subsidie-klimaatadaptatie/ik-wil-subsidie

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:
Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland