Coronatijd: Waterheld Karl Bart inspecteert de dijk

Coronatijd: Waterheld Karl Bart inspecteert de dijk

Dijken beschermen ons tegen overstromingen. Voor het behoud van een stevige dijk is een goede grasmat heel belangrijk. Karl Bart houdt ook in deze coronatijd de droogtegevoelige dijken daarom extra in de gaten.

Karl Bart vertelt in een video met passie over zijn werk: “We maaien de dijk regelmatig om overwoekering van planten als groot hoefblad op de dijk tegen te gaan. Want daar groeit geen gras meer en is de kans op scheurvorming en erosie groter.” Karl Bart is technisch specialist waterkeringen bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Samen met collega’s onderhoudt hij de dijken. Het droogteseizoen start in april. Karl: “De natuur houdt geen rekening met corona. Ons werk gaat gewoon door.”

Drone voor extra ogen

Youtube video: Drone helpt bij dijkinspectiesAls proef zet Delfland nu ook een drone in. De drone speurt de dijk af met een warmte camera op zoek naar nesten van broedende vogels. De camera legt de warmte van de broedvogel op het nest vast. Karl: “Zo weten wij of en waar er nesten zitten. Die markeren we, zodat de aannemer er omheen kan maaien.

De drone levert ons een paar extra ogen op. We inspecteren de dijk zelf ook. En zijn benieuwd welke verschillen dit oplevert; of de drone meer ziet dan wij met onze eigen ogen. De drone zouden we ook zonder coronacrisis ingezet hebben. Twee collega’s zijn speciaal opgeleid om met een drone te vliegen. Interessant om te zien hoe nieuwe technieken ons werk kunnen helpen.

1,5 meter afstand is soms best lastig

Wat is er anders in deze coronatijd? “Waar we in deze tijd vooral op letten is om die 1,5 meter afstand aan te houden. En dat valt soms niet mee als je lekker aan het werk bent. Zeker op zo’n mooie dijk hier in Maasland, waar ook veel mensen naar toe komen om een frisse neus te halen. Maar we houden ons eraan want veiligheid en gezondheid staan voorop.”, zegt Karl.

Karl Bart werkt ondanks de coronamaatregelen gewoon door aan stevige dijken.

(Uiteindelijk is er één nest gevonden.)

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland