Blauwalg in de Krabbeplas

Blauwalg in de Krabbeplas

Sinds 7 juni geldt voor de Krabbeplas in Vlaardingen een negatief zwemadvies. Oorzaak: blauwalg. Wat is blauwalg eigenlijk en waarom zit er zo vaak zoveel van in de Krabbeplas?

Voor wie houdt van zwemmen in natuurwater, meten wij in de zomermaanden of dat kan. Althans, op de plekken die de provincie hiervoor heeft aangewezen. Elke twee weken nemen wij watermonsters die wij laten onderzoeken in het laboratorium. We kijken daarbij onder meer of er blauwalgen aanwezig zijn.

Niet blauw en ook geen alg…

Blauwalgen zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, meer groen dan blauw en het zijn ook geen algen. Het zijn bacteriën die -als er veel van in het water zitten- een drijflaag vormen. Zij produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen. 

Krabbeplas gevoelig voor blauwalg

De hoeveelheid algen in het water kan ineens enorm toenemen. Bijvoorbeeld als er veel voedingsstoffen in het water zitten. Dat speelt ook bij de Krabbeplas. Daar zitten heel veel voedingsstoffen in bodem en water. Die werken als een soort mest en als de temperatuur dan oploopt en het een tijdje droog is, ontwikkelt de blauwalg zich razendsnel. Dat is jammer voor de zwemmers.

Wat doen wij eraan?

Blauwalgen zijn een natuurlijk verschijnsel. Omdat de Krabbeplas er zo gevoelig voor is, legt Delfland hier elk jaar de SolarBee in het water: een apparaat dat wervelingen maakt in het water en daarmee de aanwas van blauwalg verstoort. De SolarBee helpt het ontstaan te vertragen, maar is onvoldoende voor een blauwalgvrije zwemzomer. Daarom hebben wij de afgelopen jaren het water behandeld met sterk verdunde waterstofperoxide. De waterstofperoxide doodt de algen, maar is niet schadelijk voor andere organismen.

Het nadeel van deze methode is dat deze alleen werkt als er niet teveel groenalg in het water zit en dat het effect niet langer aanhoudt dan drie tot zes weken. Kwestie van timing dus. 

Naar een definitieve oplossing

Intussen onderzoeken wij in het project SCHOON of wij water dat wij hebben schoongemaakt op onze afvalwaterzuiveringsinstallatie nog schoner kunnen krijgen. Als dat lukt, dan kunnen wij dat schone water door een zogenaamde waterharmonica leiden om er weer natuurlijk water van te maken.  Dat water kunnen wij dan in eigen gebied gaan gebruiken onder meer om in de zomer de Krabbeplas door te spoelen.

Nu dus even niet zwemmen in de Krabbeplas. Op www.zwemwater.nl vind je alle informatie over de waterkwaliteit van alle natuurwater-zwemlocaties in Nederland.

Meer weten over SCHOON?
https://www.hhdelfland.nl/inwoner/afvalwater-schoonmaken/s-c-h-o-o-n-1

 

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland