Bewoners Schiedam-West testen Slimme Regenton

Bewoners Schiedam-West testen Slimme Regenton

Bewoners van Schiedam-West lopen voorop in de aanpak tegen wateroverlast. Zij kunnen meedoen aan een test met de Slimme Regenton. Bewoners plaatsen deze regenton in hun tuin en downloaden een bijhorende app. De ton leegt zichzelf aan de hand van de weersvooruitzichten. De Slimme Regenton is een laagdrempelige oplossing, die het gesprek over het klimaatbestendig maken van de eigen buurt op gang brengt.

Slim, leuk en simpel

Door de klimaatverandering komen er steeds vaker en intensievere buien. Het riool kan daardoor overbelast raken. Dit leidt tot allerlei problemen zoals wateroverlast op straat maar ook in woningen. Om dit te tegen te gaan zoeken de gemeente Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland naar innovatieve oplossingen, naast de grootschalige ingrepen. Een van deze innovaties is de Slimme Regenton.

Deze regenton, bedacht door Studio Bas Sala, is slim omdat het kraantje aan de ton online kan worden bediend. De tonnen vormen gezamenlijk een netwerk dat is gekoppeld aan de lokale weersverwachting. Ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg vóórdat een piekbui valt. De Slimme Regenton is dus een simpele en leuke manier om regenwater bewuster te gebruiken. Het komende jaar testen de initiatiefnemers het effect en het gebruik van de Slimme Regentonnen bij bewoners. 

Opstap naar waterdichte oplossing

Naast Schiedam wordt de Slimme Regenton de komende tijd ook in Amsterdam en Rotterdam getest en doorontwikkeld. In Rotterdam ligt de nadruk op tonnen in de publieke ruimte, in Schiedam komen de tonnen in tuinen van bewoners en in Amsterdam vindt onderzoek plaats naar de technische en juridische randvoorwaarden. Op basis van alle ervaringen uit de pilot optimaliseren de initiatiefnemers de Slimme Regenton, zodat ze op termijn een waterdichte oplossing kunnen inzetten in heel Nederland.

Wilt u als bewoner van Schiedam-West (in de buurt van Sint Liduinastraat en Graaf Florisstraat) ook meedoen aan de test met de Slimme Regenton? Deelname is gratis. Er is nog een aantal tonnen te vergeven. Aanmelden kan via www.slimmeregenton.nl.

Bekijk ook het filmpje over de slimme regenton in Schiedam-West. 

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:
Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Delfland.

Eerdere nieuwsbrieven van Delfland