Droogte 2022: vragen en antwoorden
Zoeken in de index
Wij voeren extra zoet water aan vanuit het Brielse Meer. Ook ontvangen wij extra zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal via het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hiermee is het maximum aan zoet water dat wij kunnen aanvoeren, bereikt.
Vanaf 26 juli gelden schutbeperkingen voor de beroeps- en recreatievaart. Deze maatregel is genomen om de instroom van zout water te beperken. De beroeps- en recreatievaart kan beperkt gebruik maken van de Parksluizen in Rotterdam. De Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen in Vlaardingen zijn voor de recreatievaart volledig gestremd. Het Bestuur van de Stichting Monstersche Sluis heeft besloten om een totale stremming van de Monstersche Sluis in te voeren. Op het moment zijn deze maatregelen toereikend om de zoutindringing tegen te gaan, waardoor wij de huidige schutregimes niet nu aanpassen.
Verder houden wij de situatie van de dijken goed in de gaten. Zo houden wij dijkinspecties om de conditie van de dijken te controleren. Wij kijken dan bijvoorbeeld of er geen scheuren zijn ontstaan.
Wij monitoren de situatie continu en nemen aanvullende maatregelen wanneer dit nodig is.
We hebben na de regenbuien van maandag 15 en woensdag 17 augustus nog steeds te maken met een tekort aan zoet water. Daarom houden we regenwater dat gevallen is, zo veel mogelijk vast. Dat opgeslagen zoete water helpt ons de komende dagen weer in onze watervoorziening.
Een deel van het zoete water gebruiken we om verzilting terug te dringen. Via de schutsluizen tussen de Schie en de Nieuwe Maas komt er zout water het gebied van Delfland binnen. Wij proberen die indringing te bestrijden door het zoute water terug te pompen naar de rivier. Het water dat we daarmee kwijtraken, moet aangevuld worden met zoet water, dat in droge perioden schaars is.
Wij moeten dat zoete water van buiten ons gebied inlaten, deels uit het watersysteem van Rijnland, en deels uit het Brielse Meer. De regenval van nu zorgt voor een natuurlijke aanvoer van zoet water. Daarom is het nu niet nodig extra water aan te voeren van buiten; daarmee helpt Delfland de Hollandse IJssel zoet te houden en het Brielse Meer op peil te houden.
Waar mogelijk houden we het regenwater vast, in sloten, kanalen en waterbergingen. Maar als er ook de komende dagen veel regen in ons gebied valt, moeten we (een deel van) dat regenwater wegpompen om wateroverlast te voorkomen. Dat doen we zo veel mogelijk via de sloten en kanalen waar verzilting is opgetreden, zodat de afvoer van water zo nuttig mogelijk gebeurt.
Water beheren luistert nauw deze periode. Delfland heeft veel contact met buurwaterschappen, met gemeenten, met scheepvaart-organisaties en met Rijkswaterstaat. Om maatregelen af te stemmen op de steeds veranderende watervraag; zo kunnen we zoet water goed verdelen. Samen werken we er hard aan om de gevolgen van droogte voor onze regio’s te beperken én om wateroverlast te voorkomen.
Het is op dit moment niet mogelijk de schutbeperkingen op te heffen. Deze maatregelen zijn ingesteld vanwege de lage rivierafvoer. Met de gevallen neerslag is deze afvoer helaas nog niet dusdanig hersteld dat opheffing van deze maatregel mogelijk is.
Met zoet water bedoelen we: het oppervlaktewater in sloten, vaarten, meren en rivieren. Als er te weinig regen valt en het is langere tijd warm weer, kan er een tekort aan zoet water/oppervlaktewater ontstaan. Delfland kan voor nu zoet water inlaten, onder meer vanuit het Brielse Meer.
Er is nu sprake van een landelijk watertekort: dan is de vraag naar zoet oppervlaktewater groter dan de hoeveelheid die er beschikbaar is. Er is dus een tekort aan zoet water in sloten, vaarten, meren en rivieren. Omdat oppervlaktewater in onze regio de belangrijkste bron is voor drinkwater, kan het tekort aan zoet oppervlaktewater leiden tot een tekort aan drinkwater. Dat is nu niet het geval maar het is toch goed om ook bewust/zuinig met drinkwater om te gaan. Voor tips kun je terecht op de websites van de drinkwaterbedrijven in ons gebied: Dunea en Evides.
Een tekort aan voldoende schoon water in sloten en vaarten kan invloed hebben op de waterkwaliteit. Een slechte waterkwaliteit is nadelig voor de natuur en voor bedrijven die water onttrekken zoals de glastuinbouw. Het kan voorkomen dat er vanuit de omgeving of vanuit de bodem te veel voedingsstoffen in het water terecht komen. Of dat zout kwelwater vanuit de bodem omhoog komt. Door vers water van een andere plek binnen te laten stromen, spoelen we het water van slechtere kwaliteit weg. Dit schone water is normaal gesproken voldoende beschikbaar. Alleen bij extreme droogte kan er een tekort ontstaan. Dit komt niet vaak voor.
- Waterschappen zorgen ervoor dat het water in sloten en vaarten op peil blijft ten behoeve van dijken (waterveiligheid), schoon water (waterkwaliteit, ecologie) en voldoende zoetwater (waterkwantiteit) om bijvoorbeeld gewassen mee te besproeien.
- Rijkswaterstaat is beheerder van grote rivieren en meren. Bij droogte wordt het weinige zoete water uit de grote rivieren en meren zo goed mogelijk verdeeld onder alle watergebruikers, via stuwen, pompgemalen en sluizen.
- Drinkwaterbedrijven zorgen voor gezond drinkwater uit de kraan.
Dat doen we uit voorzorg zodat we eventuele scheuren in een vroeg stadium opmerken en de komende periode in de gaten houden. Als het nodig is, repareren we de scheuren om overlast te voorkomen.
In totaal wordt zo’n 200 kilometer droogtegevoelige dijken nagelopen. Dit is ongeveer een kwart van het totaal aan dijken die Delfland in beheer heeft. Niet alle dijken zijn even droogtegevoelig. Bij de controles wordt hierop ingespeeld. De meest droogtegevoelige dijken worden als eerste gecontroleerd. Bij aanhoudende droogte worden ook de overige droogtegevoelige dijken gecontroleerd.
Dit is van veel factoren afhankelijk, zoals de weersverwachting, de rivierstanden en de mate van verzilting. Code oranje wordt ingesteld wanneer er meer vraag naar zoet water is dan er maximaal aangevoerd kan worden. Ook is er dan onvoldoende zoet water om verzilting tegen te gaan.
Omdat we verwachten dat de Rijnafvoer sneller daalt dan eerder verwacht, we de maximale hoeveelheid van zoet water aanvoeren in ons gebied en de droogte lijkt aan te houden, is besloten code oranje in te stellen.
Natuurlijk zijn we blij met de regen die vandaag valt. Dit is echter niet voldoende voor het tekort aan neerslag dat in de afgelopen periode is ontstaan.
Als er vanwege de droogte een tekort is aan zoet water, besproei dan je tuin/gewassen alleen als dit echt noodzakelijk is en bij voorkeur in de avonduren. Om voorbereid te zijn op droogte, kun je een eigen zoetwatervoorraad aanleggen om de tuin te sproeien, zoals een regenton. Ook sport- en volkstuinverenigingen vragen wij zo beperkt mogelijk slootwater te gebruiken.
Vanaf dinsdagochtend 26 juli om 00:00 uur kan de beroeps- en recreatievaart beperkt gebruik maken van de Parksluizen in Rotterdam. De Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen in Vlaardingen zijn voor de recreatievaart volledig gestremd.
Grote Sluis in de Parksluizen (Rotterdam) |
Kleine Sluis in de Parksluizen (Rotterdam) |
Buitensluis (Schiedam) |
Vlaardinger Driesluizen (Vlaardingen) |
|
Beroeps-vaart |
Beperkt schutregime. Eerste invaarmoment 5 uur na hoogtij bij Rotterdam, laatste invaarmoment 11 uur na hoogtij bij Rotterdam. |
- |
- |
|
Recreatie-vaart |
Mogelijk om gelijk met de beroepsvaart mee te schutten. |
Beperkt schutregime. Eerste invaarmoment 5 uur na hoogtij bij Rotterdam, laatste invaarmoment 11 uur na hoogtij bij Rotterdam. |
Volledige stremming. |
Volledige stremming. |
Het water in de sloten en kanalen in het gebied van Delfland is zoet. Als de sluizen aan de Nieuwe Maas open gaan, komt er zout water naar binnen. Dit is niet goed voor de natuur in en om het water en ook niet voor gebruikers van oppervlaktewater zoals de glastuinbouw, boeren, moestuin- en sportverenigingen etc.
Wij monitoren daarom de zoutindringing bij de sluizen. Als er te veel zout binnenkomt, dan gebruiken wij een stroom zoet water om het zoute water terug te dringen.
Als het lang niet regent, ontstaat er een tekort aan zoet water. Als dit tekort hoog oploopt is er onvoldoende zoet water beschikbaar om het zoute water terug te dringen. Dan stellen we schutbeperkingen in: de sluizen tussen zout en zoet, gaan dan minder vaak of helemaal niet meer open.
De Parksluizen blijven beperkt open voor beroeps- en recreatievaart. Daardoor blijft voor de reactievaart Vlaardingen en Schiedam bereikbaar.
Door het instellen van schutbeperkingen kunnen wachttijden ontstaan van schepen die de sluizen willen passeren. Bij de Parksluizen zijn er voor de binnenvaart 10 ligplaatsen met walstroom beschikbaar: 6 in de Coolhaven en 4 aan de Aelbrechtskade. Daarnaast zijn er nog 4 ligplaatsen zonder walstroom beschikbaar in de Coolhaven. Indien noodzakelijk kunnen binnenvaartschepen naast elkaar liggen.
In de Parkhaven kan aangemeerd worden voor de sluis. Wanneer de tijdsduur om aan te meren langer is, heeft het de voorkeur aan te meren aan een kade. Bijvoorbeeld de Müllerkade.
Ja, via de Parksluizen. Deze blijven open voor recreatie- en de binnenvaart. Wel gelden er schutbeperkingen bij de Parksluizen, controleer voordat u vertrekt goed wanneer er geschut mag worden.
Schutbeperkingen worden ingezet wanneer de watervraag groot is en Delfland geen extra zoet water meer kan aanvoeren. Het is dan belangrijk om de hoeveelheid zout die binnenkomt via de sluizen te beperken. Hierbij wordt een afweging gemaakt waarbij economische schade en keteneffecten worden meegewogen.
Daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen. Dit is afhankelijk van hoe lang de droogte en hoge temperaturen aanhouden.
Delfland in zijn bevoegdheid als waterbeheerder en op basis van de landelijke verdringingsreeks.
Dat bepaalt het waterschap en hangt van de verziltings- en weersituatie af.
Delfland voert in tijden van droogte zoet water aan om de peilen te handhaven. Over het algemeen zal hierdoor de vaardiepte gelijk blijven.
Meer vragen en antwoorden vind je op deze pagina: droogte, voldoende water en verzilting.
Wij doen er zoveel mogelijk aan om het zoetwater vast te houden in ons gebied. Hierdoor kunnen de waterpeilen fluctueren. Ook door de Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) kan er veel water binnenkomen op plekken waar dit anders niet het geval is. Lees meer over het KWA: Delfland voert extra zoetwater aan vanwege droogte.