Heel gewoon of heel bijzonder?


Wist je dat meer dan de helft van de woonhuizen, bedrijven, straten, watertjes en polders in Delfland onder de zeespiegel liggen? Wonen, werken en recreëren in Delfland is daarom uniek. Sta jij daar weleens bij stil? We houden het waterniveau voor je op peil, want dat is een van onze belangrijkste taken. Op deze pagina lees je meer informatie over hoe we dat doen.

Ons park op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

OpPeil_1920x1080_04

Lekker wandelen of picknicken in het park bij mooi weer? Dat is genieten. Mooi weer is voor iedereen anders. Voor een zeiler moet het waaien, een fietser wil geen tegenwind en aan het strand willen we zon en een lekker temperatuurtje. Maar je kent vast die heel erge natte en lange droge dagen wel. Dat hoort inmiddels bij het Nederlands weerbeeld. Als het veel en hard regent, lopen sloten en vaarten snel vol. Als we niets doen, kunnen ze overstromen. Dat zorgt voor wateroverlast. Maar ook als er een lange tijd geen regen valt, leidt dat tot een tekort aan water.

Als je er bij stil staat, dan is veilig en prettig wonen, werken en recreëren in Delfland gewoon bijzonder.

Meer weten? Lees hier hoe we het water op peil houden.

Winkelen op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

OpPeil_1920x1080_09

Gezellig een dagje winkelen in Delfland? We vinden dat gewoon. Maar hoe is dat in de toekomst? We hebben nu al te maken met klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, hevige buien en vaker langduriger perioden van droogte dat vraagt wat van ons en onze partners, maar ook van onze inwoners. Zeker als je weet dat er veel verhard oppervlak is in het gebied. Waar laten we het water?

Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met bodemdaling. We maken werk van meer ruimte voor water om droge voeten te houden.

Meer weten? Bekijk de video Ruimte voor water.

Jouw gemeente op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

OpPeil_1920x1080_10

Om te overleven met water maakten we vroeger al plannen om het water te beheersen. We moesten samenwerken en doortastend zijn. Deze benadering heeft zelfs een speciaal woord in onze taal: het poldermodel. Natuurlijk gebaseerd op water. Het resultaat van het ‘polderen’ is dat we leven onder zeespiegelniveau.

Net als vroeger maken we nog steeds plannen. In onze plannen staat hoe we omgaan met het water in en rond de stad. Zo kunnen we de omgang met water in goede banen leiden en wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen.

Meer weten over de plannen in jouw gemeente? Lees hier onze plannen.

Gemaalbeheerder en molenaar Rob van Zijl

Rob van Zijl

"Ik vind het ontzettend leuk en verantwoordelijk werk. Er komt heel veel bij kijken om onder zeespiegelniveau te wonen. Daar sta je als inwoner niet altijd bij stil. Ik nodig iedereen dan ook uit om langs te komen! Je ziet van dichtbij hoe onze bijzondere machines en technieken dag in dag uit voor droge voeten zorgen. We hebben daarbij oog voor de natuur, want vissen moeten veilig in al het water kunnen zwemmen."

Hoe werkt het boezemsysteem van Delfland?

In animatie is te zien hoe we ons gebied droog houden of van water voorzien.

Uitje op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

OpPeil_1920x1080_08

Nederland en water zijn met elkaar verbonden. We grenzen aan een mooie kust en daarachter schuilt een boeiend landschap van sloten, vaarten, polders, kanalen, plassen, meren en rivieren.

Onze molens, sluizen, gemalen en dijken zijn wereldberoemd! Stuk voor stuk zijn het pareltjes voor het oog. Ze staan ‘gewoon’ in het landschap en doen gewoon hun ‘ding’. Ze houden het water op het juiste peil. Zodat je er lekker een dagje op uit kan, ook als dat 2,5 onder NAP is. Best bijzonder toch?

Meer weten? Ontdek ons werk.

Recreatiegebied op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

surfer website met golf

De plas bij de Wollebrand in Naaldwijk is een oase voor recreanten. Je kunt er zwemmen, bootje varen, waterskiën en nog veel meer.

Vlak bij de plas is in 2021 een nieuw duurzaam gemaal gemaakt. Gemaal Vlietpolder kan bij hevige buien (gewoon) 72.000 liter water per minuut wegpompen. Als er veel regen valt, regelen we dat het te veel aan water naar de plas stroomt. Zo houden we Delfland op peil.

Meer weten over gemaal Vlietpolder? Lees meer in dit nieuwsbericht.

Samen op peil - Heel gewoon of heel bijzonder?

meisje gieter website met golf

Delfland zorgt voor een veilige leefomgeving. Doordat het weer over de jaren verandert, brengt dat uitdagingen met zich mee. Er is regelmatig sprake van extreme droogte en watertekort en verzilting.

Hoe komt dat en wat doen we er aan om het op te lossen? Je vindt het antwoord op die vragen in onze meest meest gestelde vragen.

Zelf aan de slag in je tuin of buurt? Dat kan met onze tips voor een watervriendelijke tuin.

Gerrit en Gerrit

Vader en zoon Den Haan werken allebei als operationeel medewerker bij Delfland. Iedere dag zijn zij op pad om onder andere de stuwen, gemalen en inlaten te beheren die ervoor zorgen dat er niet te veel en niet te weinig water is in het gebied van Delfland.

Tip!

OpPeil_1920x1080_11

Kijk op de website van Nationale Molendag 2022 voor de mooiste fiets- en wandelroutes in Delfland.


Bekijk hier een fietstocht langs bijzondere waterpunten in Leidschendam-Voorburg.