Waterbazen


Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol Waterbazen: mensen die op hun eigen manier bijdragen aan schoon en voldoende water. Wij zijn ontzettend blij met alle Waterbazen. Want hoe meer waterbewuste mensen, hoe beter. Zelf werken we ook elke dag hard aan schoon en voldoende water, én veilige dijken.

Ben jij een Waterbaas? Doe de Waterbazencheck!

Ons land zit vol Waterbazen! Mensen die niet klakkeloos alles door de wc spoelen en zorgen dat hun tuin of balkon er lekker groen bijstaat. Wil je weten of jij al goed bezig bent voor schoon en voldoende water? Doe dan de Waterbazencheck van de waterschappen.

Veeg jij vet uit je koekenpan voordat je die afwast? Of heb je een herbruikbare drinkfles in je tas? Daar scoor je punten mee bij de Waterbazencheck! Als de uitslag tegenvalt, krijg je meteen tips om een (nog) grotere Waterbaas te worden.

Waanzinnige waterprijzen

Wist je bijvoorbeeld dat in veel shampoos hele kleine stukjes plastic zitten, die uiteindelijk via jouw afvoerputje in de sloot terechtkomen? Door de Waterbazencheck te doen, kom je er niet alleen achter hoe waterbewust je bent, je maakt ook nog kans op waanzinnige waterprijzen. Zoals een zeeppakket zonder plastic.

In het groot

Wat Waterbázen in het klein doen, doen waterscháppen in het groot. Ze voorkomen dat we verzuipen bij hoog water, maar ook dat we ‘uitdrogen’ tijdens een hittegolf. Het waterschap zuivert ons rioolwater en zorgt ervoor dat jij een duik kunt nemen in schoon zwemwater. Meer weten? Kijk op waterschappen.nl/waterbazen

Kiran Badloe en het groene dak van Annemieke

Passie voor water

Olympisch kampioen windsurfen Kiran Badloe heeft een grote passie voor water. Kiran woont in Scheveningen en is bijna altijd in, op of bij het water te vinden.

In deze video neemt Kiran een kijkje bij het groene dak van #Waterbaas Annemieke. Zij is er hartstikke blij mee. Het groene dak ziet er aantrekkelijk uit, insecten en bijen voelen zich er thuis en het helpt wateroverlast te verminderen.

Doe jij ook mee?

Wandel en ontdek

Waterbazen Wandelingen Pim Hendriksen ©

Ontdek de Waterbazen Wandeling! Met de (gratis) Doe & Ontdek-gids kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit, leer je kijken als een dijkwachter of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s.

Doe & Ontdek Gids Waterbazen Wandeling

Wat kan jij doen?

Wat kun jij doen

Een handje helpen is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Denk aan plastic afval uit de sloot halen, geen frituurvet of medicijnen door de wc spoelen of regenwater opvangen met een geveltuintje, balkonplantjes of een regenton.

Inspiratie nodig? Lees en bekijk alle tips hieronder.

Nog meer tips!

Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood

Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.

Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen

Veel (schoonmaak)producten voor in huis en in de tuin bevatten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten. Google maar eens op ‘duurzame schoonmaakmiddelen’ of ‘duurzame gewasbescherming’.

Gooi geen aquariumplanten in de sloot

Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

Belemmeren planten de doorstroming?

Als watergangen niet worden onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet jouw eigendom? Meld het dan bij ons.