Bacteriën moeten het fijn hebben

Karin Roeleveld, procestechnoloog: "Per dag spoel je gemiddeld zo'n 130 liter vuil water weg. Tijdens het douchen, met tanden poetsen, als je het toilet doortrekt of de was doet. Dat vieze water komt via het riool bij grote afvalwaterzuiveringsinstallaties. Daar maken we het water schoon. Dit doen we met bacteriën.

Hoe we dat doen? Eerst staat het vieze water een tijdje stil in grote tanks. Daar zinken de grove delen, zoals stukjes ijzer, naar de bodem. Olie en vetten drijven naar boven. De vieze drab halen we eruit. De vette laag romen we af, zoals dat heet. Daarna gaat het water langs verschillende bakken. In die bakken eten bacteriën de overgebleven vieze deeltjes uit het water op.

Ik ben procestechnoloog en samen met mijn collega's zorg ik ervoor dat de bacteriën zich zoveel mogelijk thuis voelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ammoniumgehalte te hoog is. Dan adviseer ik dat er meer zuurstof bij moet. Als de bacteriën zich goed voelen, doen ze hun werk het beste. Zo wordt het vieze water zo goed mogelijk schoongemaakt. Want het gezuiverde afvalwater moet aan bepaalde eisen voldoen, voordat we het kunnen lozen in de Nieuwe Waterweg of in zee."