Ontdek Delfland

Bacteriën moeten het fijn hebben

Karin Roeleveld, procestechnoloog: "Per dag spoel je gemiddeld zo'n 130 liter vuil water weg. Tijdens het douchen, met tanden poetsen, als je het toilet doortrekt of de was doet. Dat vieze water komt via het riool bij grote afvalwaterzuiveringsinstallaties. Daar maken we het water schoon. Dit doen we met bacteriën.

Bacteriën moeten het fijn hebben - Lees verder...

De grachten sluiten we af

Rob Ammerlaan, senior beleidsadviseur: "Bij de mensen die wonen aan het Rietveld en in de Vlamingstraat in Delft stond het water vroeger wel eens tot aan de deur. Als het water ver over de rand van de gracht heen kwam. Dit was een gevolg van snel stijgend water in de kanalen De Schie en de Vliet.

De grachten sluiten we af - Lees verder...

Speuren naar scheuren

Cor Looije, technisch medewerker: "Zonder duinen en dijken loopt een groot deel van Nederland onder water. Dit komt omdat dat deel onder zeeniveau ligt. Samen met mijn collega’s controleer ik elk jaar ruim 700 kilometer aan dijken en kades. We zijn op zoek naar scheuren of natte plekken. Ook letten we op verzakkingen of opbollingen. Een dijk moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. De afwijkingen noteren we direct in een systeem via onze Smartphone. Soms moeten we het probleem meteen aanpakken. Maar meestal wordt het meegenomen in het jaarlijkse onderhoud.

Speuren naar scheuren - Lees verder...

Vis kan vrij zwemmen

Peter Kolenbrander, operationeel beheerder: "Dankzij goed draaiende gemalen kunnen we in dit laaggelegen gebied wonen en werken. Zij pompen het water uit de polder. Zó houden we droge voeten. Dat is heel fijn. Maar voor grote vissen kan zo’n gemaal een obstakel zijn.

Vis kan vrij zwemmen - Lees verder...

Energie uit vies water halen

Oscar Helsen, beleidsadviseur: "Het vieze water dat je iedere dag wegspoelt, maken we bij zuiveringsinstallaties van Delfland schoon. Maar we doen nog meer. We halen energie uit jouw vieze water.

Energie uit vies water halen - Lees verder...

Baggeren zodat water kan stromen

Nick van der Marel, technisch medewerker: "Te veel water in het gebied pompen we weg. En als het te droog is, laten we water het gebied weer inlopen. Water moet wel makkelijk door sloten en vaarten kunnen stromen. Daarom baggeren we.

Baggeren zodat water kan stromen - Lees verder...

De natuur zorgt voor onze duinen

Hans Buisman, senior technisch specialist: "In ons gebied ligt de zee hoger dan de plek waar wij wonen. Door stevige duinen houden we de zee buiten ons gebied. Die duinen blijven sterk doordat er helmgras met lange wortels groeit. Ook het storten van extra zand helpt. Verder krijgen we hulp van organisaties om de natuur in de duinen te onderhouden.

De natuur zorgt voor onze duinen - Lees verder...

Een beek vol schatten

Anja Dijkstra, beleidsmedewerker: "De Haagse Beek is een historische beek vol onzichtbare schatten. Deze beek ligt tussen Het Schapenatjesduin en de Scheveningseweg. Het is een oude duinrel. Dat is een ondiepe beek die is gegraven. Zo kan water uit de duinen naar de polder stromen. De Haagse Beek werd vanaf de 14de eeuw gegraven tot aan de Hofvijver. Een deel van dit kanaal (tussen Scheveningseweg en Hofvijver) is in 1917 gedempt.

Een beek vol schatten - Lees verder...